Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Suomalaiset viettävät enemmän aikaa yksin – omissa oloissa vietetty aika lisääntyi jo ennen koronaa

Suomalaiset nuoret viettävät keskimäärin lähes neljä tuntia päivästä yksin, mikä on noin tunnin enemmän kuin vertailumaiden nuoret. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Suomalaiset viettävät aiempaa enemmän aikaa yksin, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus. Ilman kasvokkaista seuraa vietetty aika on lisääntynyt jo ennen koronaa.

Yksin vietetty aika lisääntyi noin kahdella tunnilla päivässä vuodesta 1988 vuoteen 2010.

Ilman kasvokkaista vuorovaikutusta vietetty aika vaihtelee ikäryhmittäin. Suomalaiset nuoret viettävät keskimäärin lähes neljä tuntia päivästä yksin, mikä on noin tunnin enemmän kuin vertailumaiden nuoret. Yliopiston tiedotteen mukaan nuorten ajankäytön eroja selittävät erityisesti kulttuurierot.

Yli 65-vuotiaat viettävät yksin noin 10 tuntia päivästä.

Muutokseen ovat vaikuttaneet yksin asumisen lisääntyminen, väestön ikääntyminen ja uudet teknologiat, sillä kasvokkainen vuorovaikutus on muuttunut teknologiavälitteiseksi.

Syksyllä 2020 käynnistyy ajankäyttötutkimus, josta tutkijat saavat ajankohtaista tietoa sosiaalisen kanssakäymisen muutoksesta.

Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä havainnoi ajankäyttöaineistoja 1980-luvulta 2010-luvulle ja osallistui kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa. Tutkimukset on toteutettu yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella Koneen säätiön rahoittamassa Yksin yhteiskunnassa -hankkeessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka