Sinilevän määrä lisääntynyt merialueilla ja sisävesillä – järvien pintavedet ovat kuuman kesäkuun seurauksena tavallista lämpimämpiä

Lämmin kesäkuun loppu ja pintavesien lämpeneminen on saanut sinileväkasvustot runsastumaan useiden maakuntien järvivesissä sekä merialueilla, kertovat ely-keskukset ja Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteissa.

Lämpimän sään jatkuessa sinilevän pintaesiintymät voivat vielä lisääntyä lähipäivien aikana.

– Sinilevät ovat käyttäytyneet täysin odotetusti. Lämpimät ja tyynet säät suosivat sinilevien kasvua, ja tällaisten olosuhteiden nyt vallitessa sinilevät ovat runsastuneet. Lämpöaalto vain saapui hieman tavanomaista aikaisemmin tänä kesänä. Tämän perusteella ei kuitenkaan vielä voi vetää johtopäätöksiä siitä, millainen sinileväkesä kokonaisuudessaan tulee olemaan, koska säät vaikuttavat suuresti asiaan, sanoo Syken tutkija Heidi Hällfors tiedotteessa.

Ainakin Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa sekä Hämeen seurantapaikoilla on havaittu sinileväesiintymiä.

Merialueilla sinilevää on havaittu pääasiassa Suomenlahdella ja Saaristomerellä.

Järvien pintavedet tavallista lämpimämpiä

Tyypillisesti sinilevä lisääntyy kesäkuun loppupuolella ja on runsaimmillaan heinä-elokuussa. Lämpimän sään vuoksi sisävesillä on paikoitellen hieman tavallista enemmän sinilevää.

– Ajankohtaan nähden sinileväkukintoja on havaittu erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa keskimääräistä enemmän, kertoo Syken tutkija Laura Härkönen tiedotteessa.

Järvissä pintavedet ovat 3–7 astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä, vaihdellen Etelä- ja Keski-Suomen 20–24 asteesta Pohjois-Suomen 5–21 asteeseen. Meriveden lämpötila vaihtelee 10–22 asteen välillä.

Syken ylläpitämään Järvi-meriwikiin jokainen voi ilmoittaa omat sinilevähavaintonsa. Ilmoitetut havainnot näkyvät levätilannekartalla ja tukevat levätilanteen arviointia.

Ely-keskukset muistuttavat, että jos vedessä on runsaasti sinilevää sitä ei tule käyttää löyly-, pesu-, kastelu- tai talousvetenä. Vedessä ei silloin pidä myöskään uida ja lapset sekä kotieläimet on pidettävä pois rantavedestä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka