Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen teinipoika aiheutti Yhdysvalloissa huijauksillaan kolme isoa poliisioperaatiota, hävittäjät turvasivat lentokoneen hätälaskua hänen soitettua perättömän pommiuhkauksen – vuosi ehdollista vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 22-vuotiaan suomalaismiehen tietoverkkorikoksista ja perättömistä uhkauksista, joiden kohteena ovat olleet Yhdysvalloissa yksityishenkilöt ja viranomaiset sekä American Airlines -lentoyhtiö.

Rikokset tapahtuivat vuonna 2014 Espoossa, ja mies oli ne tehdessään 16–17-vuotias.

Helmikuussa 2014 miehen kohteenaan oli pennsylvanialainen poliisilaitos. Oikeuden mukaan hän soitti hätäkeskukseen ja väitti erään pariskunnan talolla olevan panttivankeja ja että koko katu räjäytetään. Pariskunta oli miehen rikoksia tutkineen poliisimiehen vanhemmat.

Elokuussa 2014 mies aiheutti poliisioperaation Connecticutissa. Hän soitti hätäkeskukseen ja esiintyi epävakaana perheenisänä, jolla on kotona aseita ja ongelmia tyttärensä kanssa. Syyttäjän mukaan perheen tytär oli aiemmin ollut tekemissä suomalaismiehen kanssa, mutta ilmoittanut ennen ilmoitusta, ettei halua enää pitää yhteyttä. Puhelun aikana mies tuotti laukausten ääniä. Paikalle lähetettiin poliisin erikoisjoukot.

Saman vuoden joulukuussa mies masinoi vastaavanlaisen häirinnän Floridassa. Oikeuden mukaan hän yllytti nettikeskustelussa toista henkilöä soittamaan hätäkeskukseen perättömän ilmoituksen, jossa väitettiin erään perheen kodissa olevan räjähteitä. Puhelun soittaja esiintyi perheen poikana ja väitti jonkun ampuneen perheen isää ja kiinnittävän asunnolle pommia.

Suomalaismies oli oikeuden mukaan ollut perheen pojan kanssa samassa hakkeriryhmässä.

Mies tuomittiin nuorena tehdyistä yllytyksestä petokseen ja kahdesta petoksesta. Oikeudessa hän myönsi soittaneensa puheluita ja olleensa osallisena nettikeskustelussa. Hän kuitenkin kiisti, että kyse olisi petoksista tai sen yrityksestä.

FBI oli amerikkalaismiestä vastassa

Elokuussa 2014 mies hankki amerikkalaismiehen henkilötiedot, ja soitti tämän nimissä American Airlines -lentoyhtiöön. Amerikkalaismieheksi esiintyneenä hän kertoi asiakaspalvelulle jääneensä lennolta ja kadottaneensa passinsa ja lentolippunsa sekä epäilevänsä jonkun menneen koneeseen hänen nimellään. Lisäksi mies sanoi jonkun kirjoittavan Twitterissä, että koneessa on räjähteitä.

Kone oli matkalla Dallasista San Diegoon, mutta pommiuhkauksen takia se joutui laskeutumaan Phoenixin kentälle. Amerikan ilmavoimien kaksi hävittäjää saattoi koneen maahan. Koneen laskeuduttua aseistautuneet FBI:n agentit olivat amerikkalaismiestä vastassa, ja tätä kuulusteltiin kolmen tunnin ajan.

Oikeuden mukaan lentoyhtiölle aiheutui noin 13 000 dollarin ja ilmavoimille 15 000 dollarin vahinko ja mies syyllistyi teollaan törkeään petokseen. Mies myönsi soittaneensa puheluita lentoyhtiöön, mutta kiisti syytteen. Mies katsoi, että kyse oli enintään perättömästä vaarailmoituksesta, jonka syyteoikeus on vanhentunut.

Mainittujen rikosten lisäksi mies tuomittiin nuorena tehdyistä törkeästä tietomurrosta ja tietoliikenteen häirinnästä. Mies myönsi teot, mutta kiisti syyllistyneensä rikoksiin.

Tuomittu aiemmin vastaavista teoista

Mies on aiemmin tuomittu samankaltaisista, vuonna 2013 tehdyistä rikoksista kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tämä olisi oikeuden mukaan puoltanut rangaistuksen määräämistä ehdottomana.

Oikeus kuitenkin katsoi, että nyt syyksi luetuista rikoksista kulunut pitkä aika ja niiden jälkeinen rikoksettomuus puolsivat rangaistuksen määräämistä ehdollisena. Pelkkä ehdollinen rangaistus ei oikeuden mukaan ollut riittävä, joten miehelle tuomittiin sata päiväsakkoa, joista maksettavaa tulee hänen tuloillaan 600 euroa.

Lisäksi mies määrättiin maksamaan korvauksena pennsylvanialaispariskunnalle yhteensä 6 000 dollaria ja Connecticutissa sijaitsevalle poliisilaitokselle noin 4 500 dollaria.

Tuomiosta ei käy ilmi, miksi muut tahot eivät vaatineet oikeudessa korvauksia.