Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongin turvallisuuslaki etenee vastustuksesta huolimatta

Hongkongin kiistelty turvallisuuslaki nytkähti torstaina eteenpäin, kun lakiesitys siirrettiin Kiinan kansankongressin pysyväiskomitean käsittelyyn. Komitea johtaa Kiinan lakivalmistelua, ja sen kokoontumisen on määrä kestää lauantaihin saakka.

Lain pelätään käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Turvallisuuslaki on jatkoa Hongkongin paikallishallinnon viime vuonna kaavailemalle luovutuslaille, joka olisi mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakiesitys vedettiin kuitenkin pois kuukausia kestäneiden mielenosoitusten jälkeen.

Erityishallintoalueella on nähty taas rauhanomaisia protesteja sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti suunnittelevansa turvallisuuslakia. Mielenosoitukset ovat kuitenkin olleet pienempiä kuin viime vuonna.

Mellakkapoliisi on puuttunut mielenilmauksiin usein pikaisesti ja perustellut toimia koronaviruksen vuoksi asetetuilla kokoontumisrajoituksilla.

Kiina tyrmäsi G7-maiden arvostelun

Kiina ilmoitti torstaina myös vastustavansa jyrkästi G7-maiden kehotusta harkita uudelleen päätöstä turvallisuuslaista.

– Kiina vastustaa jyrkästi Yhdysvaltain sanoja ja tekoja, joilla se sekaantuu Hongkongin asioihin ja vastustaa niin ikään jyrkästi G7-maiden ulkoministerien lausuntoa Hongkongia koskevissa asioissa, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Yang Jiechi lausunnossaan.

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle, Kiina sopi säilyttävänsä erityishallintoalueen vapaudet ja autonomian vuoteen 2047 saakka.