Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

George Floydin veli kehotti YK:ta perustamaan komission tutkimaan poliisiväkivaltaa

Poliisin surmaaman George Floydin veli Philonise Floyd puhui keskiviikkona YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa. / OLIVIER DOULIERY AFP / OLIVIER DOULIERY / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa toukokuussa poliisin surmaaman George Floydin veli kehottaa YK:ta perustamaan itsenäisen komission tutkimaan poliisiväkivaltaa mustia amerikkalaisia kohtaan.

Philonise Floyd puhui keskiviikkona YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa videon välityksellä. Ihmisoikeusneuvosto käsitteli kokouksessa rasismia ja poliisiväkivaltaa päätettyään maanantaina ottaa aiheet pikaisesti keskusteluun. Kyseessä on vasta kuudes kerta neuvoston 14-vuotisessa historiassa, kun se on päättänyt ottaa jonkin aiheen kiireelliseen keskusteluun.

– Olen veljeni vartija. Se olisin voinut olla minä, Philonise Floyd sanoi.

George Floyd kuoli 25. toukokuuta Minneapolisissa, kun häntä pidättänyt poliisi painoi häntä polvella niskasta lähes yhdeksän minuutin ajan. Videolle taltioitu tapaus synnytti Yhdysvalloissa laajoja mielenosoituksia rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan. Mielenilmaukset ovat levinneet myös muihin maihin.

– Pyydän, että te autatte minua. Pyydän, että te autatte Yhdysvaltojen mustaa väestöä. Toivon että harkitsette riippumattoman komission perustamista tutkimaan poliisin tekemiä mustien surmaamisia Yhdysvalloissa sekä väkivaltaa rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan, Floyd sanoi YK:lle.

– Surullinen totuus on, että tämä ei ole ainutlaatuinen tapaus. Se, miten veljeäni kidutettiin ja hänet murhattiin kameran edessä, sillä tavalla poliisit kohtelevat mustia Amerikassa.

Ihmisoikeuskomissaari patisti korvauksiin

Kokouksessa puhui myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet, joka patisti orjuuteen ja kolonialismiin osallistuneita maita korvauksiin. Hän kehotti maita tarkastelemaan menneisyyttään ja yrittämään ymmärtää paremmin systemaattisen syrjinnän ongelmaa.

Bachellen mukaan Floydin surman yhteydessä nähty tarpeeton julmuus symboloi liiallista voimankäyttöä etnisiä vähemmistöjä kohtaan ympäri maailman.

– Nykyisen rasistisen väkivallan, systemaattisen rasismin ja syrjivän poliisityön takana on kyvyttömyys myöntää ja kohdata orjakaupan ja kolonialismin perintöä, chileläinen Bachelet sanoi.

Hänen mukaansa vuosisatoja kestänyt väkivalta ja syrjintä pitää pyrkiä korvaamaan muodollisten anteeksipyyntöjen ja erilaisten vahingonkorvausten kautta.

Useat Afrikan maat ovat vaatineet YK:ta perustamaan tutkinnan rasismista ja poliisiväkivallasta Yhdysvalloissa, mutta on vielä epäselvää, toteutuuko vaatimus. Bachelet itse ei puheessaan ottanut suoraan kantaa asiaan. Jotkut Yhdysvaltojen liittolaiset ovat olleet haluttomia nostamaan päätöslauselmassa esiin vain yhden maan ongelmia.

Yhdysvallat itse ei kuulu YK:n ihmisoikeusneuvostoon.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka