Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ainakin 20 Intian sotilasta kuoli yhteenotossa Kiinan rajalla, Kiina syyttää Intiaa rajan ylittämisestä

Intian armeijan mukaan kolme intialaista sotilasta on kuollut yhteenotossa Kiinan ja Intian rajalla. Jännitteet rajaseudulla ovat kasvaneet viime viikkoina. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ainakin 20 intialaissotilasta on kuollut yhteenotossa Kiinan ja Intian rajalla, Intian armeija ilmoitti tänään. Intia kertoi aiemmin päivällä, että uhreja tuli molemmille osapuolille, mutta Kiina ei ole toistaiseksi vahvistanut kuolonuhrien määrää tai kansallisuuksia.

Intian armeijan mukaan yhteenotto sattui maanantaina Ladakhissa kiistellyllä Kashmirin alueella. Maiden asevoimien edustajat tapasivat tiistaina tilanteen liennyttämiseksi.

Aiemmin tiistaina Intia kertoi, että sen kuolleiden sotilaiden määrä Ladakhin yhteenotossa olisi ollut kolme. Illalla armeija kertoi 17:n kriittisesti haavoittuneen sotilaan kuolleen vammoihinsa. Ensimmäisten kolmen kuolleen joukossa oli armeijan mukaan yksi intialainen upseeri ja kaksi sotilasta.

Kiina syyttää tapauksesta Intiaa. Kiinan mukaan Intian joukot ylittivät rajan kahteen otteeseen, provosoivat ja hyökkäsivät kiinalaisten kimppuun. Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian kehotti Intiaa hillitsemään joukkojaan rajalla ja välttämään provokaatioita.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman intialaisupseerin mukaan yhteenotossa ei ammuttu laukauksia, vaan kyse oli fyysisestä kamppailusta.

Rajakiistat ovat yltyneet ajoittain väkivallaksi

Maailman kahden väkiluvultaan suurimman maan väliset jännitteet ovat kasvaneet viime viikkoina, ja sekä Kiina että Intia ovat lisänneet rajalle tuhansia sotilaita.

Kiinan ja Intian raja kulkee enimmäkseen Himalajan vuoristossa, eikä tarkasta rajasta ole päästy yhteisymmärrykseen. Maiden välillä on ollut rajakahakoita säännöllisesti ja viimeksi toukokuussa, mutta BBC:n mukaan kuolonuhreja ei ole tullut vuosikymmeniin. Himalajalla sijaitseva Kashmir on räjähdysherkkä, sillä sekä Intia, Kiina että Pakistan ovat kiistelleet alueesta jo pitkään.

Vuonna 2017 Kiinan ja Intian välillä syntyi rajakiista kiinalaisjoukkojen siirryttyä kiistellylle Doklamin ylängölle. Kiinan presidentti Xi Jinping ja Intian pääministeri Narendra Modi ovat sen jälkeen pyrkineet lieventämään jännitteitä useissa tapaamisissaan.

Toukokuussa tilanne kärjistyi taas Intian Sikkimin osavaltiossa rajakahakoinniksi, jossa haavoittui useita intialaisia ja kiinalaisia sotilaita. Viime viikolla Kiina ilmoitti päässeensä Intian kanssa sopuun tilanteen liennyttämisestä maiden välisellä rajalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka