Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ihmisoikeusneuvosto käsittelee tällä viikolla rasismia ja poliisiväkivaltaa

YK:n ihmisoikeusneuvosto ottaa rasismin ja poliisiväkivallan pikaisesti käsittelyyn. Aihetta aiotaan käsitellä neuvoston kokouksessa keskiviikkona.

Yhteensä 54 Afrikan maan puolesta kirjoitetussa kirjeessä Burkina Fason YK-suurlähettiläs pyysi viime viikolla neuvostolta kiireellisesti keskustelua muun muassa ihonväriin pohjautuvista ihmisoikeusrikkomuksista, syntyperältään afrikkalaisiin kohdistuvasta poliisiväkivallasta ja mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta.

Neuvoston itävaltalainen puheenjohtaja Elisabeth Tichy-Fisslberger ehdotti aiheen ottamista asialistalle Afrikan maiden pyynnön pohjalta, ja ihmisoikeusneuvoston 47 jäsentä hyväksyivät ehdotuksen yksimielisesti.

Tämä on vasta viides kerta vuonna 2006 perustetun neuvoston historiassa, kun jostakin aiheesta on päätetty käydä kiireellisesti keskustelua. Useimmat aiemmista tapauksista ovat koskeneet Syyrian sisällissodan tilannetta.

Floydin tapaus vain jäävuoren huippu

Rasismi on noussut viime viikkoina maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi George Floydin surman aiheutettua Yhdysvalloissa laajoja mielenosoituksia, jotka levisivät muuallekin maailmaan.

Minneapolisissa sattunut tapaus mainittiin myös Burkina Fason lähettilään kirjeessä. Hän mainitsi, että monet vastaavat tapaukset jäävät huomaamatta, koska niitä ei taltioida sosiaaliseen mediaan kaikkien nähtäville.

– Monissa muissakin tapauksissa afrikkalaistaustaiset henkilöt ovat kohdanneet saman kohtalon taustansa ja poliisiväkivallan takia, Burkina Fason lähettiläs Dieudonne Desire Sougouri sanoi maanantaina puheessaan ihmisoikeusneuvostolle.

Kirjeessä puhuttiin rasismin maailmanlaajuisesta ongelmasta, mutta kiinnitettiin erityisesti huomiota Yhdysvaltojen tilanteeseen.