Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

WHO:n epidemiologin lausunto oireettomien tartuttajien harvinaisuudesta aiheuttaa hämmennystä

WHO:n Maria van Kerkhove virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa maaliskuussa Genevessä. /HANDOUT/WHO AFP/HANDOUT/WHO / LEHTIKUVA

STT

Kiista oireettomista kantajista koronaviruksen levittäjinä nousi jälleen esiin tiistaina, kun Maailman terveysjärjestön (WHO) epidemiologi Maria van Kerkhove oli sanonut maanantaina , että useiden maiden tietojen perusteella koronaviruksen tarttuminen oireettomilta kantajilta olisi harvinaista.

Asiaa mutkistaa entisestään se, että täysin oireettomien kantajien erottaminen sellaisista kantajista, joiden oireet eivät vielä ole puhjenneet, on hyvin vaikeaa.

– Olin melko yllättynyt WHO:n lausunnosta. Se sotii nykyiseen tutkimukseen perustuvaa käsitystäni vastaan, jonka mukaan sekä oireettomat kantajat että sellaiset kantajat, joiden oireet ovat vasta puhkeamassa, ovat merkittäviä muiden ihmisten tartuttajia, sanoi Lontoon trooppisen lääketieteen ja hygienian oppilaitoksen kliinisen epidemiologian professori Liam Smeeth uutistoimisto Reutersin mukaan.

Oireettomien kantajien asema tartuntaketjussa on erittäin tärkeä, kun eri maiden viranomaiset ja hallitukset tekevät päätöksiä koronarajoitusten purkamisesta.

WHO ei tuoreeltaan kommentoinut kritiikkiä. Kerkhoven oli määrä vastata aihetta koskeviin kysymyksiin myöhemmin tiistaina sosiaalisessa mediassa järjestytettävässä tilaisuudessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka