Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Helsinkiläisen yläkoulun ex-opettaja tuomittiin useista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ehdolliseen vankeuteen – hovioikeus alensi tuomiota

44-vuotias miesopettaja on ollut poissa opetustyöstä Hoplaxskolanissa keväästä 2017 lähtien, jolloin poliisi alkoi tutkia rikosepäilyjä. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Helsingin hovioikeus on tuominnut helsinkiläisen Hoplaxskolanin yläkoulun entisen opettajan useista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

44-vuotias miesopettaja on ollut poissa opetustyöstä Hoplaxskolanissa keväästä 2017 lähtien, jolloin poliisi alkoi tutkia rikosepäilyjä.

Hyväksikäytöt tapahtuivat vuosina 2013–2017. Osaksi teot käsittivät erilaisia kosketuksia oppitunnilla tai koulun tiloissa, osaksi kyse oli seksuaalisten viestien ja kuvien lähettämisestä, hovioikeus kertoo tiedotteessa.

Miehen tuomio lieveni hovioikeudessa. Aiemmin käräjäoikeus oli tuominnut miehen yhdeksästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeus hylkäsi yhden syytteen. Muilta osin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion voimassa.

Tuomittu Niklas Sten Bertel Stockmann oli käräjäoikeuden mukaan saanut kirjallisen varoituksen jo vuonna 2014, mutta oli varoituksesta huolimatta esimerkiksi viestitellyt oppilaiden kanssa sopimattomalla tavalla.

Matematiikkaa ja datatekniikkaa opettanut mies hieroi tunneilla tiettyjen oppilaiden hartioita ja niskaa, silitteli heidän hiuksiaan, halasi heitä takaapäin ja kosketteli ja silitteli heidän reisiään. Käräjäoikeuden mukaan koskettelu tapahtui, kun opettaja auttoi oppilaita luokassa.

Oppilaat kokivat opettajan koskettelun epämiellyttäväksi, ahdistavaksi ja kummalliseksi.

Hovioikeus arvioi, olivatko kosketukset seksuaalisia tekoja

Hovioikeudessa oli pääasiassa kyse siitä, oliko kosketuksia pidettävä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Miesopettaja kiisti hovioikeudessa, että kosketukset olisivat olleet seksuaalisia tekoja.

Hovioikeus totesi, että kosketukset, jotka olivat kohdistuneet sukuelimen läheisyyteen, reisiin ja vatsaan, olivat seksuaalisia tekoja. Sen sijaan hovioikeus hylkäsi syytteen siltä osin kuin kysymys oli hartioiden hieromisesta tai kosketuksista päähän, hiuksiin tai niskaan. Oikeus katsoi, että nämä kosketukset eivät teko-olosuhteet huomioon ottaen olleet seksuaalisesti olennaisia.

Yhden uhrin osalta kyse oli siitä, oliko opettaja tälle kuvia lähettäessään tiennyt, että vastaanottaja oli alle 16-vuotias. Hovioikeus katsoi, että opettaja oli toiminut tahallisesti.

Rikoslain mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on tuomittava henkilö, joka tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle koskettelemalla tai muulla tavoin seksuaalisen teon. Teon täytyy olla omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä. Tekoon voi syyllistyä myös saamalla lapsen ryhtymään edellä mainittuun tekoon.

Koulun entinen rehtori tuomittiin viime vuonna sakkoihin

Koulun entinen rehtori tuomittiin viime vuoden helmikuussa virkavelvollisuuden rikkomisesta lähes 4 000 euron sakkoihin. Käräjäoikeuden mukaan rehtori tiesi alaisensa seksuaalisesta viestittelystä, mutta jätti ilmoittamatta asiasta poliisille.

Yläkoulun entisen opettajan hovituomio ja rehtorin käräjätuomio eivät ole lainvoimaisia. Rehtorin osalta tapausta on määrä käsitellä hovioikeudessa myöhemmin tänä vuonna.

Viisi uhreista vaati opettajalta korvauksia loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Käräjäoikeus velvoitti opettajan maksamaan kärsimyskorvausta neljälle asianomistajalle 1 200 euroa kullekin ja yhdelle asianomistajalle 1 500 euroa. Hovioikeus ei muuttanut vahingonkorvausten määriä.

STT julkaisee tuomitun opettajan nimen, koska rikokset ovat jatkuneet pitkään ja kohdistuneet opettajan vastuulla oleviin alaikäisiin lapsiin.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka