Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Syyttäjä: Tampereen Vasaratien henkirikos oli palkkamurha

Jutun käsittelyyn on varattu kaksi istuntopäivää. Tänään oikeudessa on määrä kuulla asianosaisia ja huomenna todistajia. KALLE PARKKINEN / LEHTIKUVA

STT

Syyttäjän mukaan Tampereen Vasaratien murha tehtiin palkkiota vastaan. Murhasta ja murhaan yllytyksestä syytetyt miehet löysivät toisensa Tor-verkossa. Murhasta syytetty oli nimimerkillä ilmoittanut, että hän olisi valmis ottamaan vastaan palkkamurhatilauksen.

Murhaan yllytyksestä syytetty mies lupasi syyttäjän mukaan maksaa palkkion murhasta saatuaan perinnön isänsä kuoleman jälkeen.

Henkirikos tehtiin syytteen mukaan veitsellä tammikuun lopulla. Surmatun miehen ruumiissa oli 40 pisto- ja viiltohaavaa. Syytetty löi syyttäjän mukaan keski-ikäistä miestä ensin useita kertoja veitsellä tämän asunnossa. Kun mies pääsi pakenemaan pihalle, hän jatkoi veitseniskuja siellä.

Murhasta syytetty nuori mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Kyse oli puolustuksen mukaan törkeästä ryöstöstä ja hätävarjelun liioittelusta. Palkkamurhasuunnitelmasta syytetty oli puolustuksen mukaan luopunut jo ennen paikalle tuloa.

Myös murhaan yllytyksestä syytetty mies kiistää syyllisyytensä. Puolustuksen mukaan hän ei ole ollut missään tekemisissä murhasta syytetyn kanssa.

Syyttäjän mukaan miehet ovat keskustelleet rikokseen liittyvistä yksityiskohdista WickrMe-viestipalvelussa nimimerkkejä käyttäen. Yllytyksestä syytetty mies antoi syyttäjän mukaan murhasta syytetylle mm. tietoa siitä, milloin hänen isänsä olisi pidempään yksin kotona.

Valeasu löytyi hiekoituslaatikosta

Murhasta syytetty matkusti syyttäjän mukaan myöhään illalla Jyväskylästä Tampereelle ja hankkiutui aamuvarhaiseksi surmattavan miehen asunnolle. Hän esiintyi syyttäjän mukaan naapurina, joka oli hukannut avaimensa.

Poliisi tavoitti murhasta syytetyn miehen veriteon jälkeisenä päivänä Jyväskylästä, missä hän asui kihlattunsa kanssa. Miehen dna-tunniste täsmäsi rikospaikalta löytyneen aineiston kanssa. Pihalla olleesta hiekoituslaatikosta löytyi murhasta syytetyn miehen musta putkikassi, jossa olivat muun muassa hänen valeasuna käyttämänsä kylpytakki ja crocsit.

Laatikosta löytyi myös 250 euroa, jotka syytetty oli saanut uhrilta. Syyttäjän mukaan mies yritti saada väkivaltaisen tilanteen tällä tavoin rauhoittumaan.

Tietokonetta ei ole saatu auki

Murhaan yllytyksestä syytetyn miehen poliisi otti kiinni helmikuussa, noin viikko veriteon jälkeen.

Poliisi on takavarikoinut murhasta syytetyn miehen tietokoneen. Mies on kuitenkin kieltäytynyt kertomasta salasanaansa, eikä poliisi ole onnistunut tutkimaan tietokoneen sisältöä.

Syyttäjän mukaan murhasta syytetty 19-vuotias mies on jo noin 15-vuotiaasta lähtien pohtinut ihmisen tappamista ja haaveillut palkkamurhaajan urasta. Syyttäjän mukaan hän laati marras-joulukuussa 2019 nimimerkillä useitakin ilmoituksia, joissa hän tarjoutui palkkamurhan tekijäksi.

Avopuoliso ei saanut syytettä

Avunannosta murhaan epäiltiin myös murhasta syytetyn avopuolisoa, mutta hänen osaltaan syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjä perustelee ratkaisua sillä, että ei ole näyttöä naisen osallistumisesta tappamisen suunnitteluun tai suoran tuen antamisesta henkirikokseen.

Naisen syyttämättäjättämispäätöksestä käy ilmi, että hän oli tiennyt avopuolisonsa lähtevän Tampereelle tekemään henkirikosta ja oli ollut mukana ostamassa matkaa varten valeasuksi aurinkolaseja ja crocseja.

Mies kertoi syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisikuulustelussa, että avopuoliso oli hyväksynyt ajatuksen, että mies pystyisi ehkä tappamaan ihmisen, mutta ei ollut asiasta iloinen. Aiemmin uuden vuoden kortissa nainen oli kirjoittanut toivovansa, että mies voisi toteuttaa unelmansa palkkamurhaajana.

Jutun käsittelyyn on varattu kaksi istuntopäivää. Tänään oikeudessa on määrä kuulla asianosaisia ja huomenna todistajia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka