Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lapissa odotettua suuremmat sateet voivat vielä pahentaa tulvia

Rovaniemellä ja Kittilässä on tänään pysytelty aivan vahinkorajojen tuntumassa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Lapin tulva-alueilla sateet voivat vielä nostaa vedenkorkeuksia erityisesti Ivalon ja Kittilän alueilla. Sateiden vuoksi vedenpinnat ovat paikoitellen nousseet, kertoo Lapin ely-keskus. Esimerkiksi Ivalossa sateita on tullut odotettua enemmän, ja uusi tulvahuippu voidaan saavuttaa jo tänään iltapäivällä tai viimeistään huomenna. Ivalon alueella vahinkorajaa ei kuitenkaan lähestytä, vaan vedenkorkeudet jäävät hieman aiemman ylimmän havaitun tason alapuolelle.

– Erityisesti Ivalossa ja Kittilässä vedenkorkeuksia tulee nyt seurata tarkasti. Sademääriä ei ole helppoa ennustaa etukäteen, ja odotettua suuremmat sateet voivat vielä aiheuttaa uusia tulvahuippuja, kertoo Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki.

Rovaniemellä ja Kittilässä on tänään pysytelty aivan vahinkorajojen tuntumassa. Kittilässä tulevat sateet voivat vielä kasvattaa tulvaa.

Lapin ely-keskuksen mukaan loppuviikon sateet eivät osu Rovaniemelle tai muualle Kemijoen valuma-alueelle, jossa vedenkorkeudet ovat kääntyneet laskuun. Rovaniemellä vedenkorkeus on perjantain tulvahuipun jälkeen laskenut noin 10-15 senttimetriä.

Pohjois-Pohjanmaalla taas jokien virtaukset ovat jo rauhoittuneet, kertoo Tulvakeskus. Suurimmissa järvissä tulvahuiput saavutetaan jo viikon loppupuolella. Esimerkiksi Kuusamojärvi, Iijoen Jongunjärvi sekä Pudasjärvi ovat saavuttaneet jo tulvahuippunsa ja kääntyneet laskuun.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka