Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Telian laajat häiriöt huhtikuun lopulla johtuivat ohjelmistovirheestä – yksityiskohdat liikesalaisuuksia

Merkittäviä häiriöitä Telian datayhteyksiin huhtikuun lopulla aiheuttanut vika johtui ohjelmistovirheestä, yhtiö kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille antamassaan selvityksessä.

Häiriö tapahtui lauantaina 25. huhtikuuta, jolloin Telian datayhteydet olivat poikki useita tunteja. Vikatilanne vaikutti koko Suomessa. Telia kertoo selvityksessään, että häiriö alkoi hieman puolenpäivän jälkeen ja oli korjaantunut iltakuuteen mennessä.

Häiriötilanne johtui ohjelmistovirheestä, jonka myötä yhteys Suomesta ulkomaille katkesi. Reunareitittimet sekä pää- että varmistusyhteyden osalta lakkasivat välittämästä liikennettä samaan aikaan.

Ohjelmistovirhe koski Telian mukaan syksyllä 2019 asennettua ohjelmistoversiota. Ohjelmiston uudemmissa versioissa virhe oli korjattu.

Vikatilanteella oli vaikutuksia kiinteään verkkoon, mobiilidataan ja osittain mobiilipuheeseen. Telian mukaan korkeimmillaan samanaikaisesti noin 2 500 puhelun yhdistäminen epäonnistui 2g- ja 3g-verkossa sekä noin 2 200 puhelun 4g- ja wifi-verkossa. Yhtiön mukaan hätäpuheluissa ei havaittu häiriöitä.

Traficom puoltaa yksityiskohtien salausta

Telia katsoo, että yksityiskohtaiset tiedot häiriöstä, siihen liittyneestä ohjelmistosta ja laitteista ovat julkisuuslain nojalla salassa pidettäviä liikesalaisuuksia. Tämä koskee yrityksen mukaan myös häiriön vaikutuksia ja Telian toimintaprosesseja. Yksityiskohtaisten tietojen joutuminen kilpailijoiden haltuun aiheuttaisi yhtiölle mahdollisesti taloudellista vahinkoa, Telia arvioi.

Traficom yhtyy yrityksen arvioon.

Lisäksi Traficomin mukaan Telian antamaan selvitykseen liittyy viestintäjärjestelmien turvajärjestelyjä koskevia tietoja. Traficomin arvion mukaan näiden tietojen käsittely julkisuudessa vaarantaisi turvajärjestelyjä Telian ohella myös muilla vastaavia ohjelmistoja tai laitteita käyttävien toimijoilla.