Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiireetön asiointi terveyskeskuksissa väheni koronan vuoksi – samalla jonot lyhenivät huomattavasti

Kiirettömät käynnit terveyskeskusten vastaanotoilla puolittuivat kevään aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Samaan aikaan jonotusajat lääkärin vastaanotolle kiireettömissä tapauksissa lyhenivät tuntuvasti. Runsaat 70 prosenttia potilaista pääsi huhtikuussa lääkärin vastaanotolle viikon sisällä. Ennen koronapandemiaa luku oli noin 40 prosenttia.

Myös käynnit ja jonotustarve hammaslääkäreillä väheni samassa suhteessa maalis–huhtikuun aikana, THL kertoo. Potilaista keskimäärin 80 prosenttia pääsi toukokuussa hammaslääkärille kolmessa viikossa, kun luku vuoden aiempina kuukausina oli 50 prosentin tuntumassa.

Ajat lyhenivät siitä huolimatta, että koronaepidemian torjunnan osana hallitus antoi maaliskuussa kunnille väliaikaisen oikeuden olla noudattamatta määräyksiä kiireettömän hoidon määräajoista.

STT kertoi maaliskuun puolivälissä, että kiireettömien potilaiden hoitoon pääsy oli koronatilanteen takia tuolloin pidentynyt eri puolilla maata.

THL:n mukaan etävastaanotot sen pahemmin avosairaanhoidossa kuin suun terveydenhuollossa eivät kuitenkaan lisääntyneet vuoteen 2019 verrattuna. Tähän ei ole vaikuttanut sosiaali- ja terveysministeriön suositus ottaa käyttöön erilaisia toimintatapoja.