Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa avataan ravintolat ja kahvilat, kouluunkin pääsee

Ranskassa puretaan tiistaina joukko koronaviruspandemian vuoksi määrättyjä rajoituksia. Näkyvimpänä merkkinä paluusta kohti normaalia on se, että ravintolat, kahvilat ja baarit avaavat tänään ovensa oltuaan viikkokausia suljettuina.

Maan pääkaupungissa Pariisissa ravintoloiden sisätilat pysyvät kuitenkin suljettuina, ja vain terassit avataan. Ravintolat ovat kuitenkin saaneet luvan laajentaa terassejaan kaikkialla, missä se on mahdollista, eikä kaupunki kanna lainkaan terasseista normaalisti maksettavaa veroa.

Koko maassa ravintoloissa sallitaan alle kymmenen hengen ryhmät, mutta pöytien välillä on oltava vähintään metrin välit.

– Olemme siivonneet tuntikausia tätä varten, sanoi Strasbourgissa sijaitsevan Maison Kammerzell -ravintolan hovimestari Theo Stuzmann.

Myös kouluja avataan porrastetusti, ja maan kaikki rannat avautuvat. Hääjuhlia voi niin ikään viettää normaalisti.

Sen sijaan muut yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset pysyvät edelleen kiellettyinä ja julkisessa liikenteessä on käytettävä kasvomaskia.

Epidemiologi Arnaud Fontanet, joka kuuluu hallitusta neuvovaan tutkijaryhmään, muistutti kuitenkin, ettei vaara ole vielä ohi.

– Joka päivä löytyy keskimäärin viisi uutta tartuntarypästä. Toukokuun 11. päivän jälkeen tietoon on tullut yli sata rypästä. Virus on edelleen läsnä, Fontanet varoitti.

Ranskassa on rekisteröity runsaat 28 800 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut 442 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli maanantaina 57.