Britanniassa apulaisministeri jätti hallituksen Johnsonin avustajan koronasotkujen takia

Kohu Britannian pääministerin Boris Johnsonin neuvonantajan Dominic Cummingsin koronasääntöjen kiertämisen ympärillä jatkui tiistaina Britanniassa ja johti jo ensimmäiseen eroon, kun Skotlannin asioista vastaava apulaisministeri Douglas Ross ilmoitti jättävänsä hallituksen.

Cummings kärähti useista liikkumisrajoituksia koskevista rikkeistä. Hän muun muassa ajoi Lontoosta yli 400 kilometrin matkan Pohjois-Englannin Durhamiin maaliskuun lopulla, vaikka hänen vaimollaan oli koronaviruksen oireita.

- Osa äänestäjistäni ei päässyt hyvästelemään rakkaitaan, perheet eivät voineet surra yhdessä, ihmiset eivät menneet sairaiden sukulaistensa luokse, koska he noudattivat hallituksen ohjeita, Ross luetteli Twitterissä .

– Miten voin hyvällä omallatunnolla vakuuttaa heille, että he olivat väärässä ja hallituksen neuvonantaja oli oikeassa, Ross kysyi.

Ross sanoi olevansa varma siitä, että valtaosa kansasta pitää Cummingsin menettelyä tuomittavana.

Enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Mediassa kummasteltiin, kuinka kalliiksi julkisuudessa ryvettyneen neuvonantajan tukeminen Johnsonille lopulta tulee.

Cummings ei ole pyytänyt anteeksi tekojaan ja on sanonut, ettei harkitse eroa. Tämä nostatti syytöksiä yläluokan kaksinaismoralismista, jossa eliitin ei tarvitse noudattaa itse laatimiaan sääntöjä.

– Ei anteeksipyyntöä. Ei katumusta. Miten hän oikein aikoo selvitä, kyseli Daily Mail kansiotsikossaan.

Guardian puolestaan listasi koko joukon kysymyksiä, jotka jäivät edelleen epäselviksi Cummingsin maanantaina pitämän lehdistötilaisuuden jälkeen.

– Koko lehdistötilaisuus toi esiin enemmän kysymyksiä kuin selvensi tilannetta, lehti kirjoitti.

Konservatiivit lipeävät Cummingsin takaa

Johson itse vakuutti tukevansa Cummingsia.

– Ymmärrän, miksi monet vaativat hänen eroaan. Jokainen tekee kuitenkin omat johtopäätöksensä sen perusteella, mitä Cummings on kertonut, pääministeri sanoi.

Konservatiivien oma, ConservativeHome -verkkosivusto julkaisi 20 nimen listan parlamentin konservatiiveista, jotka haluavat Cummingsin pois virastaan. Tämä ei toki vielä millään lailla horjuta Johnsonin hallituksen 80 paikan enemmistöä parlamentissa, mutta määrä on sivuston mukaan koko ajan kasvamassa.

Politico -verkkosivusto puolestaan huomautti, että moisen listan julkistaminen konservatiivien omilla sivuilla ei ole kovin mairittelevaa pääministerille.

– Osa konservatiivien kansanedustajista pelkää edelleen, kuinka kalliiksi poliittisesti lopulta tulee, jos pääministeri jatkaa Cummingsin tukemista, koska oppositio aikoo edelleen vaatia hänen eroaan, kirjoitti BBC :n politiikan toimittaja Laura Kuenssberg.

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Tarvetta terassitarvikkeille? Tältä yrittäjäkaksikolta löytyy!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka