Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Alkuviikon auringossa lämpöennätys rikkoutunee, valmistujaisiakin juhlitaan todennäköisesti kuivin kintuin

Tiistaina tiedossa on maanantaita aavistuksen lämpimämpi päivä, ja monin paikoin päästään yli 20 asteen. AFP / LEHTIKUVA

STT

Viikko alkaa suuressa osassa maata keväisen aurinkoisella ja lämpimällä säällä, kertoo Ilmatieteen laitos. Viikonlopun lämpötilaennätys pitänee vielä tänään pintansa, mutta tiistaina se luultavasti rikotaan jälleen.

– Korkein mitattu lämpötilahan on tällä hetkellä reilut 20 astetta. Tänään hivutellaan sitä kahtakymppiä, mutta todennäköisesti se rikkoutuu vasta huomenna, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin kertoo.

Jos tänään taivaalla on maan lounaisosissa paikoin pilvenriekaletta hillitsemässä lämmön kohoamista, on huominen selvästi aurinkoisempi.

– Varmaan 22 astettakin voi rikkoutua tiistaina. Melko yleisesti se parikymmentä astetta saavutetaan eteläistä Lappia myöten, Solin kuvaa.

Lämmin valmistujaisviikonloppu

Sää epävakaistuu keskiviikosta alkaen, jolloin maan yli lännestä itään kulkee sadealue. Vielä saderintaman etupuolella voidaan Kaakkois-Suomessa keskiviikkona yltää 20 asteen lämpöihin, mutta sen jälkeen kesäiset lämpötilat hellittävät muutamaksi päiväksi.

Moni pohtii jo, millainen on tulevan valmistujaisviikonlopun sää. Meteorologilla on pääosin aurinkoisia terveisiä.

– Viikonloppuna alkaa maahan jälleen virrata lämmintä ilmaa ja korkeapainekin vahvistuu. Valtaosassa Suomea lauantai ja sunnuntai näyttävät lämpimiltä.

– Kaakosta on nousemassa matalapaine, joka pikkuisen uhkaa eteläisintä Suomea ja voi jonkin verran sotkea ulkojuhlia.

Avotulet kielletty laajalti

Metsäpalovaroitus on tänään voimassa Satakunnassa, ruohikkopalovaroitus puolestaan Kemistä Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. On todennäköistä, että varoituskartta laajenee edelleen Pohjanmaan rannikon alueelle ja itäiseen Suomeen viikon mittaan.

Avotulia voidaankin joutua rajoittamaan viikon lopulla jo suuressa osassa maata, elleivät keskiviikon sateet kastele maastoa kunnolla.

– Jos keskiviikon sateet ovat kovin pieniä ja hajanaisia, ei varoituksia ole välttämättä mahdollisuutta poistaa, Solin sanoo.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että perjantaina metsäpalovaroitus olisi voimassa koko eteläisessä ja keskisessä Suomessa länsirannikkoa myöten. Ainoastaan Koillismaa ja Pohjois-Lappi olisivat loppuviikosta varoitusten ulkopuolella.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna

Ranne-potilaan matka

Palvelut

Ruokapaikka