Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Julkisen sanan neuvosto jakoi kolme langettavaa – neuvoston mielestä Yle loukkasi alaikäisen yksityisyyden suojaa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavat päätökset Koillissanomille, Ylelle ja Kymen Sanomille.

Koillissanomien juttua koskeva päätös liittyy asiavirheisiin, joista toimitus oli saanut korjauspyynnön mutta jotka toimitus korjasi vasta saatuaan tiedon JSN:lle tehdystä kantelusta. Virheet olivat Kuusamon lentokentän matkustajamääriä käsittelevässä jutussa, ja JSN:n päätöksen mukaan ne korjattiin kahden ja puolen kuukauden viiveellä sekä ainoastaan painetussa lehdessä.

Ylen kantelu tuli transsukupuolisuutta käsittelevästä MOT-ohjelmasta, jossa kerrottiin ohjelmaan haastatellun alaikäisen hoitotietoja, vaikka tiedot oli pyydetty jättämään pois ohjelmasta. JSN:n päätöksen mukaan tämä loukkasi haastatellun yksityisyyden suojaa.

Neuvosto ei ottanut kantaa siihen, oliko haastattelun yhteydessä sovittu tietojen jäämisestä taustatiedoksi.

– Neuvosto kuitenkin toteaa, että Ylen tietoon tuli, ettei haastateltu alaikäinen halunnut ohjelmassa kerrottavan hoitotietojaan viimeistään, kun tämän huoltaja ilmoitti asiasta nähtyään osan käsikirjoituksesta ennen ohjelman julkaisemista. Vaikka toimittajalle olisikin jäänyt haastattelutilanteessa käsitys, että tiedot sai julkaista, olisi Ylen pitänyt varmistaa asia saatuaan haastateltavan huoltajalta pyynnön osien pois jättämisestä ohjelmasta, päätöksessä lukee.

Kymen Sanomat puolestaan sai langettavan matkailuaiheista tapahtumaa käsitelleestä ennakkojutusta. Juttu oli kopioitu ulkopuolisen tuottamasta tekstistä, joten JSN:n mukaan lähde olisi pitänyt kertoa lukijoille. Jutusta saattoi neuvoston mielestä saada käsityksen, että lehti on esimerkiksi haastatellut ihmisiä itse.

– Toimitus oli ainoastaan lisännyt juttuun kuvituskuvan ja kuvatekstin, muokannut kahta väliotsikkoa ja jättänyt pois kaksi tiedotteen lopussa ollutta virkettä. -- Lukijan oli mahdotonta päätellä kokonaisuudesta, että se perustui kokonaan tiedotteeseen, päätöksessä todetaan.

"Natsitervehdykseksi" tulkittu logo toi vapauttavan

Vapauttavia päätöksiä neuvosto antoi niin ikään kolme.

MTV sai vapauttavan päätöksen suomalaisen Billebeino -vaateyrityksen logoa käsittelevästä jutusta. Jutun mukaan yrityksen logolla olisi natsitervehdykseksi tulkittava piilomerkitys, ja juttu julkaistiin ennen kuin yrityksen edustajia oli haastateltu. MTV:n vastauksessa kuitenkin todetaan, että julkaisuaamuna yhtiön edustajia oli yritetty tavoittaa useaan kertaan, ja juttua lopulta täydennettiin noin kolme varttia julkaisun jälkeen.

Neuvosto toteaa päätöksessään, että vaikka yritykseen kohdistunut julkisuus oli kielteistä, se ei ollut niin kielteistä, etteikö jälkikäteinen kuuleminen riittänyt. JSN:n mukaan jutussa ei myöskään sekoitettu tosiasioita ja mielipiteitä ja lukijalle oli selvää, että kyse oli tiedotusvälineen tekemistä tulkinnoista.

Iltalehti sai vapauttavan päätöksen jutuista, jotka liittyivät uuden alkoholijuoman lanseeraamiseen. Kantelijan mielestä jutut olivat uutiseksi verhottuja piilomainoksia. Neuvosto huomauttaa päätöksessään, että juttu tuotelanseerauksesta oli lähellä piilomainontaa, mutta täytti Journalistin ohjeiden minimivaatimukset. Sen sijaan toinen kanteluun liittyvä juttu, elokuvaohjaaja Renny Harlinin haastattelu, käsitteli juomamieltymyksiä laajemmin kuin vain yhden tuotteen osalta, joten sitä neuvosto ei pitänyt piilomainontana.

Vapauttava päätös tuli myös Ilkka-Pohjalaiselle kantelusta, joka kohdistui netissä julkaistuun mielipidekirjoitukseen kehitysvammaisten tuista. Kriittisestä mielipidekirjoituksesta oli kantelijan mielestä tunnistettavissa kaksi kehitysvammaista alajärveläistä. JSN ei kuitenkaan ollut samaa mieltä eikä katsonut, että Ilkka-Pohjalaisella olisi ollut velvollisuus myöskään neuvotella kantelijan kanssa vastineen julkaisemisesta.