Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lehti linkkasi toisen median paljastusartikkeliin – journalisteille tuomiot miehen kunnian loukkaamisesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä

Turun hovioikeus joutui äänestämään asiasta. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT

Turun hovioikeus tuomitsi maanantaina sanomalehti Nya Ålandin entisen toimittajan ja entisen päätoimittajan sakkoihin kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Nya Ålandin verkkoversiossa julkaistiin maaliskuussa 2016 uutinen, jossa siteerattiin tutkivan journalismin verkkojulkaisu Long Playn artikkelia. Uutiseen Nya Åland myös laittoi linkin Long Playn artikkeliin, mikä on mediassa tavallinen toimintatapa.

Long Playn artikkeli käsitteli Turussa elokuvateatteria pyörittäneen miehen rikosepäilyjä, ja siinä mies mainittiin nimeltä. Artikkelissa kerrottiin, että miestä epäillään muun muassa tekijänoikeusrikoksesta. Siinä nostettiin myös esiin, että kuusikymppinen mies oli avioitunut elokuvateatterin kiinteistön omistaneen, yli 80-vuotiaan ja muistisairaan naisen kanssa.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet aiemmin

Juttua istuttiin aiemmin Ahvenanmaan käräjäoikeudessa, joka hylkäsi syytteet. Käräjäoikeus perusteli tuomiotaan muun muassa sillä, että Nya Åland ei itse julkaissut miehen nimeä, ainoastaan linkin Long Playn juttuun.

Hovioikeus oli asiasta eri mieltä. Se katsoi, että Long Play -linkin julkaisemalla Nya Åland saattoi tiedot – kuten miehen nimen – lukijakuntansa saataville. Hovioikeuden mukaan nimen julkaisuun ei ollut syytä, koska sen mukaan mies oli yksityishenkilö ja häntä koskevat rikosepäilyt olivat vasta esitutkintavaiheessa.

Yleensä media ei julkaise rikoksesta epäiltyjen nimiä, ellei heitä tuomita vähintään kahden vuoden vankeuteen. Nimi voidaan kuitenkin painavista syistä julkaista aiemminkin esimerkiksi silloin, jos rikoksesta epäilty on vallankäyttäjä tai esiintynyt muuten paljon julkisuudessa omasta tahdostaan.

Hovioikeus kiinnitti huomiota myös Nya Ålandin uutisen otsikkoon "Mörknar för sol- och våraren". Sol-och-våraren tarkoittaa naisia huijaavaa auervaaraa, ja otsikossa sanalla viitattiin Long Playn artikkelissa nimettyyn mieheen. Tämä oli hovioikeuden mukaan omiaan aiheuttamaan miehelle vahinkoa tai kärsimystä.

Vaati yli 60 000 euron korvauksia

Hovioikeus joutui äänestämään asiasta. Eri mieltä ollut jäsen olisi hylännyt syytteet käräjäoikeuden lailla.

Nya Ålandin entinen päätoimittaja Jonas Petter Bladh sekä lehden entinen toimittaja tuomittiin kumpikin 30 päiväsakkoon sekä maksamaan miehelle korvauksia yhteensä 2 000 euroa. Mies oli vaatinut yli 60 000 euron korvauksia.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voidaan hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Mies ei tiettävästi koskaan kohdistanut Long Playhin mitään vaatimuksia. Myöhemmin hänet tuomittiin sekä käräjä- että hovioikeudessa ehdolliseen vankeuteen kirjanpitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksesta liittyen elokuvateatterin toimintaan. Tuomiossa oikeus kiinnitti huomiota siihen, että mies oli pyörittänyt elokuvatoimintaa yli 80-vuotiaan vaimonsa nimissä tämän heikentynyttä terveydentilaa hyväksikäyttäen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka