Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Espooseen jalkapalloareenan rakennuttanut mies piilotti liki kaksi miljoonaa velkojiltaan – hovioikeus passitti vankilaan

Hovioikeus arvioi asiaa samoin kuin käräjäoikeus rangaistuksen mittaamista lukuun ottamatta. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

STT

Helsingin hovioikeus on korottanut rangaistusta jutussa, jossa jalkapalloareenan Espooseen rakennuttanut mies piilotti velkojiltaan liki kaksi miljoonaa euroa.

Espoon käräjäoikeudessa Atte Juhani Vanhatalo, 52, oli tuomittu vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Oikeuden mukaan Vanhatalo siirsi vuonna 2011 yritykseltään liki 1,7 miljoonaa euroa velkojien ulottumattomiin ja aiheutti näin yrityksen maksukyvyttömyyden.

Vanhatalon yritys myi lähinnä it-tuotteita, mutta myös rakennutti nykyisin EBK-Honka Areenana tunnetun jalkapalloareenan Espooseen. Rakennushankkeen aikana Vanhatalon yritys ja kaksi muuta hankkeeseen osallistunutta yritystä riitaantuivat. Riita-asiat etenivät oikeudenkäynteihin, jotka miehen yritys pääosin hävisi.

Käräjäoikeus katsoi, että Vanhatalo teki rikokset tahallisesti ja nimenomaisena tarkoituksenaan siirtä varat toisten yritysten ulottumattomiin.

– Hänen menettelynsä on ollut myös suunnitelmallista, ja hän on tulevista taloudellisista vastuista tietoisena pyrkinyt peittelemään varojen kierrättämisen käyttämällä ulkomaisia yhtiöitä ja niiden pankkitilejä ja pitämään varat omassa hallussaan, oikeus katsoi.

Hovioikeus: Teosta kulunut aika ei huomattavan pitkä

Hovioikeus arvioi asiaa samoin kuin käräjäoikeus rangaistuksen mittaamista lukuun ottamatta. Rangaistusta määrätessään käräjäoikeus huomioi lieventävänä seikkana sen, että rikosten tekemisestä oli kulunut pitkä aika. Siksi käräjäoikeus lievensi oikeudenmukaiseksi katsomaansa seuraamusta, eli noin kolmen vuoden vankeutta, kolmasosalla. Lisäksi oikeus katsoi, että tuomio voitiin määrätä ehdollisena.

Hovioikeus ei kuitenkaan pitänyt aikaa samalla tavoin huomattavan pitkänä ja katsoi, että noin puolen vuoden lievennys riittää. Näin ollen se korotti Vanhatalon rangaistuksen 2,5 vuodeksi ehdotonta vankeutta.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa tammikuussa. Korkein oikeus ei myöntänyt asiassa valituslupaa, joten tuomio on lainvoimainen.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka