Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalaisaloite sairaanhoitajien palkkojen korottamiseksi on kerännyt 50 000 allekirjoitusta

Kansalaisaloite sairaanhoitajien palkkojen korottamiseksi on kerännyt 50 000 allekirjoitusta. Allekirjoittajat vaativat tehtäväkohtaista palkkojen korotusta muun muassa sairaanhoitajille, ensihoitajille ja kätilöille.

Allekirjoittajat ovat huolissaan esimerkiksi siitä, miten koulutetut ammattilaiset pysyvät alalla, mikäli palkkoja ei nosteta työn vaativuutta vastaavaksi.

Alakohtaisista palkoista sovitaan Suomessa tällä hetkellä työnantaja- ja työntekijäliittojen välisissä neuvotteluissa, joihin valtio ei osallistu neuvottelevana osapuolena.

Kunta-alan tammikuussa alkaneet työehtosopimusneuvottelut kariutuivat jälleen vapunaattona, kun sosiaali- ja terveysalan henkilöstön neuvottelujärjestö Sote hylkäsi valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksen.

Soteen kuuluvat ammattijärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat, että ratkaisuehdotus olisi heikentänyt hoitajien asemaa ja etuja. Tehy ja Super edustavat muun muassa lähi- ja sairaanhoitajia.

KT Kuntatyönantajat kuvasi tuoreeltaan Tehyn ja Superin päätöstä vastuuttomaksi ja lyhytnäköiseksi.

Kansalaisaloitteella ehdotetaan uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai lain kumoamista.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Käsittely itsessään ei kuitenkaan merkitse, että kansalaisaloitteen ehdotus hyväksyttäisiin.

Kaikkiaan 38 kansalaisaloitetta on toimitettu eduskuntaan. Aloitteita on tehty yhteensä noin 1 100.