Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norja leikkaa öljyntuotantoaan vastauksena hinnan romahdukseen

Norja leikkaa öljyntuotantoaan tämän vuoden loppuun. Sen on tarkoitus vakaannuttaa öljyn hintaa, joka on romahtanut etenkin koronakriisin takia.

Kesäkuussa tuotantoa leikataan päivittäin 250 000 tynnyrillä, sen jälkeen 134 000 tynnyrillä päivittäin vuoden loppuun asti, kertoo Norjan öljyministeriö.

Useiden uusien öljykenttien käyttöönottoa lykätään. Yhdessä näiden toimien lasketaan leikkaavan tuotantoa 300 000 tynnyrillä päivää kohti loppuvuoden aikana.

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja sen kumppanit, muun muassa Venäjä, sopivat aiemmin huhtikuussa leikkaavansa tuotantoaan vajaalla 10 miljoonalla tynnyrillä päivässä pysäyttäkseen hinnan sukelluksen. Norja oli sanonut aiemmin supistavansa tuotantoaan, jos muutamat muutkin merkittävät öljymaat tekevät niin.

Öljyn hinta on laskenut rajusti koronakriisin aikana. Hinta oli muutenkin alhaalla Saudi-Arabian ja Venäjän hintasodan ja siitä johtuneen ylitarjonnan takia, ja koronaviruksen aiheuttama kysynnän romahtaminen johti maaliskuusta alkaen hinnan syöksymiseen.

Viime viikolla Yhdysvaltojen WTI-raakaöljylaadun hinta kävi jopa negatiivisena, kun öljyn varastokapasiteetti Yhdysvalloissa uhkasi loppua. Hinta on sittemmin elpynyt, mutta on edelleen alimmalla tasollaan vuosikymmeniin.

Torstaina Aasian aamukaupankäynnissä WTI:n hinta jatkoi nousuaan. Hinta nousi 12 prosentilla vajaaseen 17 dollariin tynnyriltä.

Nousua ovat siivittäneet näkymät siitä, että Yhdysvalloissa monet osavaltiot alkavat vähitellen avata talouttaan, mikä johtaa öljyn kysynnän kasvuun. Varastoista saadut tilastot myös osoittivat keskiviikkona, että varastotila ei vielä ole loppumassa.