Pirkanmaalla paljastuneessa hollantilais-suomalaisessa amfetamiiniliigassa usealle maksimirangaistukset hovissa

Hovioikeus on jakanut lisää vankeusvuosia Pirkanmaalla paljastuneessa kansainvälisessä huumejutussa. Huumeorganisaatio toi vuonna 2017 kymmeniä kiloja amfetamiinia Hollannista Suomeen.

Käräjillä toistakymmentä huumeiden salakuljetukseen tai järjestelyyn osallistunutta tuomittiin vuosiksi vankilaan. Nyt hovissa monen vankeusrangaistus koveni. Lisäksi kaksi käräjillä kokonaan tuomion välttänyttä tuomittiin maksimirangaistuksiin.

Käräjätuomion mukaan huumeita tuotiin Hollannista Saksaan ja sieltä lautalla Suomeen. Poliisi kommentoi esitutkinnan aikaan keväällä 2018, että kyseessä oli siihen mennessä Pirkanmaan kaikkien aikojen suurin huumejuttu ja että kansainvälinen yhteistyö oli tutkinnassa merkittävässä asemassa. Esitutkinnan aikana epäiltyjä oli useita kymmeniä Suomessa ja Hollannissa.

Rangaistuksen muuttuivat muun muassa kaksikolla, jonka hovioikeus katsoi tuoneen 20 kiloa amfetamiinia Hollannista kesällä 2017. Hauzin Hajipoori, 35, oli aiemmin tuomittu kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen ja Soheil Yazdin, 35, syyte oli hylätty kokonaan.

Hovi katsoi kummankin pitäneen huumeita hallussaan tarkoituksenaan myydä tai luovuttaa niitä eteenpäin. Yazdin tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, ja Hajipoori sai nyt käsillä olevasta ja toisesta rikoksesta 11 vuoden yhteisen vankeusrangaistuksen. Hovi tuomitsi heidät maksamaan valtiolle yhteensä 500 000 euroa rikoksella saavutettua taloudellista hyötyä.

Puhui poliisille tutkinnan alussa, rangaistuksesta vuosi pois

Kymmenen vuoden enimmäisvankeusrangaistuksiin tuomittiin hovissa myös muita. Oikeuden mukaan Rawand Chimanin, 30, syyksi luetusta 20 amfetamiinikilosta oikea rangaistus oli kahdeksan vuoden sijaan kymmenen.

Myös Youssef Bellahssinin, 32, seitsemän vuoden vankeustuomio ja Mohamud Kassemin, 29, kuuden vuoden tuomio kovennettiin kymmeneksi vuodeksi. Hovioikeuden mukaan enimmäisrangaistusta perusteli heidän osallisuutensa huumerikoksiin.

Aiemmin 13 vuoden yhteisen vankeusrangaistuksen saaneen Farman Osman Abdulkhadirin, 29, rangaistus lieveni 12 vuoteen, sillä hän oli tutkinnan alussa edesauttanut rikostensa selvittämistä. Hovin mukaan Abdulkhadir kertoi poliisin tutkinnanjohtajalle tietojaan 30 kilon amfetamiinierästä viikko kiinniottonsa jälkeen.

Lisää vankeusvuosia, vaikka tuomittu huumemäärä puolittui

Käräjillä tuomiolta välttynyt Mahir Heyecan, 34, tuomittiin hovissa enimmäisrangaistukseen, kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Oikeuden mukaan hän toi Suomeen reilut 19 kiloa amfetamiinia, jota oli tarkoitus myydä ja luovuttaa eteenpäin. Hovioikeus katsoi, että telekuuntelunauhoitteiden sisältö, kanssatuomitun kertomus ja selvitys salakuljetuksen toteuttamistavasta eivät jätä varteenotettavaa epäilyä siitä, että Heyecan järjesteli amfetamiinin salakuljetusta Hollannista Suomeen.

Tuomiot muuttuivat myös kolmella muulla. Ricardo Hubert Jan Dudan, 28, kahdeksan vuoden tuomio muuttui yhdeksäksi vuodeksi. Halil Kayikcioglun, 29, kolmen vuoden vankeusrangaistus koveni kuudeksi vuodeksi.

David Cellan, 45, viiden ja puolen vuoden tuomio koveni kuudeksi vuodeksi. Hovioikeus päätyi korottamaan vankeusrangaistusta siitä huolimatta, että Cella tuomittiin nyt reilun 19 kilon sijaan vajaasta kymmenestä kiloa amfetamiinia.

Hoviin valitti myös joukko muita käräjillä tuomittuja, mutta heidän osaltaan tuomiot pysyivät pääosin ennallaan. Turun hovioikeuden tuomio on annettu huhtikuun alussa, ja se ei ole vielä saanut lain voimaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka