Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Migri valmistautuu Välimeren alueelta siirrettävien alaikäisten vastaanottamiseen – ensimmäiset siirrot touko-kesäkuussa

Maahanmuuttovirasto (Migri) alkaa valmistautua Välimeren alueelta siirrettävien alaikäisten vastaanottamiseen. Ilman huoltajia oleville lapsille tarkoitettuja vastaanottokeskuksia laajennetaan. Lisäksi perustetaan uusi ryhmäkoti, jonka sijaintia ei ole vielä päätetty. Vastaanottokeskuspaikkoja lisätään nykyisissä yksiköissä eri puolella Suomea.

Kaikkiaan uusia paikkoja perustetaan noin sadalle alaikäiselle turvapaikanhakijalle. Alaikäisille suunnattujen vastaanottopaikkojen määrä kokonaisuutena kaksinkertaistuu, Migri kertoo tiedotteessaan.

Suurin osa ilman huoltajaa olevista lapsista vastaanotetaan pakolaisleireiltä Kreikasta. Siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

Kreikan saarilla sijaitsevilla leireillä on arvioitu olevan jumissa noin 40 000 ihmistä. Koronaviruksen leviäminen leireille on suuri huoli.

Siirtojen toteuttamiseen arvioidaan menevän muutamia kuukausia

Migrin mukaan ensimmäiset siirrot toteutetaan todennäköisesti touko–kesäkuussa. Kaikki eivät saavu Suomeen yhtä aikaa, ja siirtojen toteuttamiseen menee luultavasti muutamia kuukausia.

Koronatilanne huomioidaan siirroissa. Esimerkiksi jokaiselle tehdään ennen ja jälkeen siirron terveystarkastus, johon kuuluu koronatestaus.

Ennen keskukseen siirtymistä myös alaikäisille järjestetään 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely. Migrin mukaan tämä toteutuu tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.

Suomen hallitus on aiemmin ilmoittanut ottavansa vastaan Välimeren alueelta 175 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö kertoi kuun alussa, että koronavirustilanteen vuoksi asetetut matkustusrajoitukset hidastavat asiaa, ja siirtojen toteuttaminen aloitetaan, kun se on käytännössä mahdollista.