Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan työehtojen sovittelu alkoi osin etänä – työ jatkuu perjantaina

Kunta-alan työehtokiistaan haettiin keskiviikkona sopua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Osapuolten ensimmäinen sovitteluistunto järjestettiin koronatilanteen johdosta osittain etänä. Seuraava tapaaminen on perjantaina, kertoi valtakunnansovittelija Twitterissä .

Paikalla olivat fyysisesti Piekkalan lisäksi Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sekä JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Niemi-Laine kertoi STT:lle, että neuvotteluyhteys sujui ilman teknisiä ongelmia. Hän sanoi aikovansa itsekin osallistua etäyhteyden kautta, kun neuvottelut perjantaina jatkuvat.

– Fläppitaulupiirustukset menivät sähköpostin kautta kaikkien nähtäväksi ja kameraa osoitettiin eri suuntiin. Kyllä se digipuoli sujui helposti, Niemi-Laine sanoi.

Päivän tapaamisessa käytiin läpi neuvottelutilannetta ja pohjustettiin jatkotyötä.

400 000 työntekijän työehdot pöydällä

Kunta-alan työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt ja työnantajapuoli pyysivät tiistaina sovittelijaa apuun. Kunta-alan nykyiset sopimukset umpeutuivat kuun vaihteessa, eivätkä osapuolet ole keskenään päässeet ratkaisuun.

Sopimusten piirissä on noin 400 000 kuntatyöntekijää, muun muassa opettajia, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Kunta-alalla ei ole esitetty työtaistelu-uhkauksia, mutta neuvottelijat voivat tästä huolimatta pyytää sovittelijaa apuun.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat todenneet, että poikkeusoloissa ei toteuteta työtaistelutoimia.

– Koronaepidemian vuoksi on välttämätöntä, että kaikkien terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten osaaminen on nyt käytössä, järjestöt sanovat.