Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan toimistossa heti huomenna – osapuolet toivovat koronan vuoksi etäneuvotteluja

Kunta-alan työehdoista haetaan sopua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Kunta-alan neuvotteluosapuolet on kutsuttu sovitteluun huomenna keskiviikkona kello 9, sovittelijan toimisto kertoi Twitterissä .

Osapuolet ovat pyytäneet, että koronatilanteen vuoksi neuvottelut käytäisiin etäyhteyksien välityksellä.

Kunta-alan työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt ja työnantajapuoli pyysivät aiemmin tänään sovittelijaa apuun. Kunta-alan nykyiset sopimukset umpeutuvat kuun vaihteessa, eivätkä osapuolet ole keskenään päässeet ratkaisuun.

Neuvotteluja käytiin viimeksi tänään, silloinkin etäyhteyksien kautta.

Sopimusten piirissä on noin 400 000 kuntatyöntekijää, muun muassa opettajia, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Kunta-alalla ei ole esitetty työtaistelu-uhkauksia, mutta neuvottelijat voivat tästä huolimatta pyytää sovittelijaa apuun.

Hoitajat vetoavat yhä valtion suuntaan

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vetoavat valtiovallan suuntaan ja kertovat edellyttävänsä valtiolta tukea kuntien tiukkaan taloustilanteeseen ja samalla vetoavuksi kuntaneuvotteluihin.

Akavalaista kuntaväkeä edustavan Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kuvaa neuvottelujen lopputulosta tähän mennessä mahalaskuksi.

– Kuitenkin kuntien työntekijät kantavat nyt poikkeusoloissa vastuuta koko Suomen pyörittämisestä, Luukkainen sanoo tiedotteessa..

Työantajien silmin neuvotteluja vaikeuttavat yli yleisen linjan menevät järjestöjen vaatimukset.

– Vaatimukset ovat erittäin kovia, kun tiedetään, että kuntatalous oli hyvin heikossa kunnossa jo ennen koronaepidemian aiheuttamia ylimääräisiä menoja ja samanaikaista verotulojen vähenemistä, todetaan KT Kuntatyönantajien tiedotteessa.

Juko tiedotti myös tänään, että noin 72 000 valtion työntekijän työehdoista saatiin neuvottelutulos. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan, kunhan osapuolten hallinnot ovat hyväksyneet sen. Neuvotteluihin osallistuivat Jukon lisäksi ammattiliitot Pro ja JHL sekä työnantajia edustava Valtion työmarkkinalaitos.