Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Uudenmaan eristäminen iskee kovaa kesämökkikauppaan

Eristyksen vuoksi 2–3 tunnin ajomatkan säteellä ja kauempana sijaitsevat mökit jäävät uusmaalaisten ostajien tavoittamattomiin. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
STT

STT

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta iskee kovaa kesämökkikauppaan, arvioi Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL). SKVL:n mukaan juuri nyt sesonki olisi kuuma.

Eristyksen vuoksi 2–3 tunnin ajomatkan säteellä ja kauempana sijaitsevat mökit jäävät uusmaalaisten ostajien tavoittamattomiin.

– Kukaan ei varmasti osta mökkiä käymättä paikan päällä, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Uudenmaan eristämisen vaikutus näkyy suurimpana Järvi-Suomessa ja Lounais-Suomessa. Järvi-Suomen maakunnista erityisesti Etelä-Savo on suosiossa.

Lounais-Suomessa saaristo vetää kesäasujia puoleensa.

Hanko ja Uudenmaan etelärannikko selviää SKVL:n mukaan paremmin rajoituksista. Hangossa onkin raportoitu selvää loma-asuntokaupan vilkastumista.

"Vaikutus on dramaattinen"

Mannerberg kertoo, että koko maassa jopa kaksi kolmannesta kiinteistönvälittäjistä raportoi Uudenmaan eristämisen vaikuttavan loma-asuntokauppaan. Pääkaupunkiseudun välittäjistä vain 15 prosenttia arvioi, ettei tilanteella ole vaikutuksia heidän toimintaansa.

– Esimerkiksi turkulaisen mökinostajan näkökulmasta tilanne on normaali, mutta pääkaupunkiseudulta tulevalle vaikutus on dramaattinen, Mannerberg sanoo.

Mökkien myyjien kannalta uusmaalaisten eristäminen puree suureen ostajajoukkoon.

Uudenmaan rajoitukset vaikuttavat myös asuntokauppaan

SKVL teki koronatilanteen vuoksi jäsenkyselyn viime viikon lopulla. Kyselyyn vastasi lähes 80 prosenttia jäsenyrityksistä. SKVL:n jäsenyritysten toimipisteitä on lähes 500 ja välittäjiä lähes 1 600 ympäri Suomea.

Asuntokaupassa pääkaupunkiseudun kehyskunnissa ja Etelä-Suomessa runsas kolmannes välittäjistä raportoi Uudenmaan liikkumisrajoitusten aiheuttavan selviä tai merkittäviä vaikutuksia. Yksityisnäytöt ja sähköiset esittelyt ovat lisääntyneet.

– Ensimmäisten kahden poikkeustilaviikon jälkeen on välitysala ja asunnonvaihtajat löytäneet uudet toimitapansa ja sopeutuneet uuteen normaaliin, Mannerberg arvioi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka