
Perustuslakivaliokunta puolsi keskiviikkona hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta täsmennyksin. Valiokunta esitti, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.
– Valiokunta pohti paljon kysymystä, että onko oikein, että koko valtakunnassa ravintolat laitetaan kiinni, koska epidemia on eri puolilla maata erilainen, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) eduskunnan valtiosalissa keskiviikkona.
Ojala-Niemelä kysyi, onko tämä oikeasuhtainen toimi esimerkiksi Kainuussa, jossa ei ole vielä yhtään todettua tautitapausta.
Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta pitää välttämättömänä, että lailla säädetään ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullisesta korvaamisesta yrittäjille.
Muutoksen tavoitteena on sulkea ravintolat ja yökerhot asiakkailta
Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti.
Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi sallittua.
Henkilöstöravintolat saavat edelleen pitää ovensa auki. Käytännössä esimerkiksi vanhainkodit, sairaalat, varuskunnat, vankilat, päiväkodit ja koulut sekä teollisuuslaitosten henkilöstöravintolat voisivat jatkossakin olla avoinna.
Lainmuutoksen tavoitteena on sulkea kokonaan ravintoloiden, yökerhojen, anniskeluravintoloiden ja kahviloiden toiminta asiakkailta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.
Hallituksen esityksen mukaan myöskään majoitusliikkeet eivät saisi tarjoilla aamupalaa ravitsemisliikkeen tiloissa, mutta ne voisivat edelleen tarjota mukaan valmiita annoksia tai aamupalatarvikkeita.
Perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan hallituksen esityksestä ei riittävällä tavalla ilmene, että kyse on nimenomaan poikkeuslainsäädännöstä ja että säännöksen soveltaminen on sidottava poikkeusoloihin.
Perustuslakivaliokunnan lausunto meni valmistumisensa jälkeen talousvaliokunnan käsittelyyn. Talousvaliokunta on varsinainen mietintövaliokunta, jonka mietinnön pohjalta eduskunta tekee asiasta lopullisen päätöksen.
Talousvaliokunta päätyi yksimielisesti puoltamaan esitystä ravintoloiden sulkemisesta. Valiokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) kuitenkin sanoi asian olleen "kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu".
Vartiaisen mukaan ravintoloiden sulkeminen on erittäin kova sääntelykeino, jolla on isoja taloudellisia vaikutuksia. Talousvaliokunta korosti, että sääntelyssä pitää punnita keskenään terveydellisiä tavoitteita ja rajoituksista syntyviä taloudellisia menetyksiä.
Vartiainen esitti, että valtio voisi tulla ravintoloita vastaan helpottamalla alkoholin myymistä ulos. Lisäksi ravintoloita voitaisiin alkaa avaamaan joillakin alueilla muita nopeammin, kun koronaviruksen uhka aikanaan helpottaa.
"Välttämättömyyden puolesta puhui se, että tähänastiset toimet eivät ole riittäviä"
Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä pohdittiin paljon myös sitä, tehdäänkö muutos oikealla lainsäädännöllä.
– Olisiko sen voinut lisätä jonkun muun lain nojalla, kuten tartuntatautilain nojalla tai terveydensuojelulain nojalla, hän sanoi.
Valiokunnan mielestä hyvää oli se, että valmiuslakia ei käytetty. Valiokuntaa puhutti kuitenkin se, että onko merkittävä puuttuminen elinkeinovapauteen ylipäätään oikeasuhtainen toimi. Ojala-Niemelän mukaan take away -mahdollisuus pehmentää hieman tilannetta.
Perustuslakivaliokunta pohti myös asian välttämättömyyttä.
– Välttämättömyyden puolesta puhui muun muassa se seikka, että tähänastisia toimenpiteitä ei ole koettu riittäväksi.
Perustuslakivaliokunta katsoi esityksen haittapuoliksi samoja asioita kuin hallitus – ravintolat ja ravitsemusliikkeet voivat ajautua konkurssiin ja työttömyys voi lisääntyä.
Ojala-Niemelän mukaan valiokunnassa puhuttiin paljon siitä, mitä muita tukitoimia lisätalousarvioesitysten lisäksi alalle voitaisiin saada.
Ravintola-ala työllistää yli 50 000 ihmistä
Ravintola-ala työllistää yli 50 000 henkilöä, joka on noin puolet matkailualan työvoimasta. Tämän lisäksi alalla käytetään vuokratyövoimaa ja osa-aikaisia työntekijöitä. Ravintoloiden sulkemisen voidaan arvioida lisäävän lomautuksia ja irtisanomisia. Ravitsemisliikkeiden sulkeminen vaikuttaa myös yrityksiin, jotka toimittavat tuotteita ravintoloiden käyttöön, hallituksen esityksessä todetaan.