Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK julkistaa 2 miljardin dollarin humanitaarisen avun suunnitelman koronan voittamiseksi

YK on julkistanut tänään kahden miljardin dollarin suuruisen humanitaarisen avun suunnitelman koronan voittamiseksi. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mielestä koko ihmiskunnan on taisteltava koronaa vastaan.

– Covid-19 uhkaa koko ihmiskuntaa, ja koko ihmiskunnan on taisteltava vastaan. Kansainvälinen toiminta ja solidaarisuus ovat elintärkeitä. Yksittäisten maiden vastatoimet eivät riitä, Guterres kertoo YK:n tiedotteen mukaan.

Guterres varoittaa, että miljoonat ihmiset saattavat kuolla, mikäli maailma ei puhalla yhteen hiileen viruksen vastaisessa taistelussa.

Tuoreen humanitaarisen avun suunnitelman on hänen mukaansa määrä auttaa viruksen vastaisessa taistelussa kaikkein köyhimmissä maissa. Suunnitelma vastaa myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien – erityisesti naisten, lasten, vanhusten sekä kroonisesti sairaiden ja vammaisten – tarpeisiin.

Guterresin mukaan kyse on inhimillisestä solidaarisuudesta.

"Lapset ovat kriisin piilotettuja uhreja"

Suunnitelman summa koostuu YK:n eri järjestöjen vetoomuksista. Esimerkiksi lastenjärjestö Unicef vetoaa reilun 650 miljoonan dollarin saamiseksi koronan vastaiseen työhön sekä lasten ja perheiden auttamiseen ympäri maailman, tiedottaa Suomen Unicef.

Unicefin toiminnanjohtaja Henrietta H. Fore kertoi YK:n tiedotustilaisuudessa lasten olevan koronakriisin piilotettuja uhreja.

Suomen Unicefin mukaan 124 maata on tähän mennessä sulkenut koulunsa. Tämän seurauksena 1,2 miljardia lasta on koronan vuoksi joko kokonaan poissa opinnoista tai etäopiskelee.

Suomen Unicef kertoo tiedotteessaan, että kokemuksen pohjalta tiedetään, että mitä kauemmin haavoittuvassa asemassa olevat lapset ovat pois koulusta, sitä herkemmin koulunkäynti katkeaa kokonaan.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että lasten kohtaama väkivalta ja erilainen hyväksikäyttö tulevat lisääntymään. Syynä tähän ovat koulujen sulkeminen, liikkumisen rajoittaminen sekä perheiden taloustilanteen heikkeneminen.

Pyydetyillä hätäapuvaroilla Unicefin on määrä muun muassa toimittaa suojavarusteita ja lääketarvikkeita Syyriaan, toimittaa hygieniapakkauksia Kreikan saarien pakolaisperheille sekä pystyttää Etiopiaan täysmittainen koronasairaala.

Koronataistoon 51 maassa

Suunnitelman avulla on määrä taistella koronavirusta vastaan 51 maassa ympäri Etelä-Amerikan, Afrikan, Lähi-idän ja Aasian, kerrotaan YK:n tiedotteessa. Tavoitteena on toimittaa tarvittavia laboratoriotarvikkeita virustartuntojen testaamiseksi ja lääketarvikkeita ihmisten hoitamiseen.

Lisäksi YK:n on määrä muun muassa järjestää ilmasiltoja avustustyöntekijöiden ja tarvikkeiden kuljettamiseksi.

YK:n humanitaarisen avun suunnitelma ulottuu huhtikuusta aina joulukuulle.

Unicefin lisäksi humanitaarisen avun suunnitelmassa ovat mukana muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM, Maailman ruokaohjelma WFP ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Avuksi on määrä ottaa myös muita kansainvälisiä avustusjärjestöjä.

Suunnitelmaa koordinoi YK:n hätäaputoimisto OCHA.

Lähteenä myös AFP.

--

Korjattu aiempaa uutista kello 17:50: Unicefin vetoomus sisältyy YK:n humanitaarisen avun suunnitelmaan. Aiemmin kerroimme Unicefin tehneen vetoomuksen vielä suunnitelman lisäksi.