Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perulaishiihtäjä Jaime Huerta on Planicassa työmatkalla

Slovenian Planicassa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa oli keskiviikkona tarjolla eksotiikkaa, kun hiihtoperheen pikkumaiden edustajat pääsivät miesten ja naisten karsintakilpailujen kimppuun.

Perun edustusasun sisältä paljastui oikea savolainen, ainakin juttujensa ja asuinmaakuntansa puolesta.

– Huoltorekkamme ei mahtunut tänne vaan piti jättää hotellille. Norjalaiset voivat olla mustasukkaisia, jos näkevät sen, Jaime Huerta velmuili.

Hän on vaikuttanut vuosikausia Pohjois-Savossa Leppävirralla ja Varkaudessa, joten vastuu siirtyy kuulijalle.

Tosiasiassa Perulla ei ole hiihtoliittoa, joka kustantaisi Huertan kisamatkan, huoltorekasta puhumattakaan.

Hiihtäjä kiittää yhteistyökumppaneitaan ja erityisesti työnantajaansa, kun hän kertoi valmistautumisestaan ja MM-reissun rahoituksesta.

– Pyysin palkatonta vapaata, etten menettäisi lomapäiviä. Työnantaja sanoi, että kisareissu on työmatka. Mene vaan, sahatyöläinen Huerta puhui tällä kertaa tosissaan.

Sopimusneuvottelut käyntiin

Huerta selvitti miesten kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan karsintaurakan ajassa 33.38,7 ja oli 41:nneksi nopein. Kova suoritus mieheltä, joka on opetellut hiihtämään vasta aikuisena.

– Olemme tehneet Jaimelle viikkorungon. Työssäkäyvällä perheellisellä miehellä aikaa on melko vähän, joten rytmitys on tärkeä, Hannu Lappi kuvaili rooliaan.

Lappi oli epätietoinen, mitä titteliä hänestä voisi käyttää, mutta Huerta auttoi.

– Hannu on Perun maajoukkueen päävalmentaja.

– Työsopimus tosin päättyy huomenna illalla. Pitää aloittaa uudesta sopimuksesta neuvottelut, torstain sprinttiin osallistumista miettinyt Huerta jutteli.

Maitohapot huuhdotaan kylpylässä

Huerta kilpaili MM-tasolla jo kaksi vuotta sitten Oberstdorfissa, missä hän ei selvittänyt karsintaa. Keskiviikkona osa kilpakumppaneista oli haastatteluhetkellä vielä ladulla.

– Tuntui, että tämä meni paremmin kuin Oberstdorfissa. Vaativat ladut oli täälläkin ja lämmin keli, vuoden 2026 olympialaisiin pääsemisestä unelmoiva Huerta sanoi.

Huerta on 40-vuotias, joten rajat tulevat jossain kohti vastaan.

– Hän osaa tosi hyvin hiihtää pikkukovaa, mutta antaa tasoitusta esimerkiksi alamäissä. Täällä on kovemmat alamäet kuin harjoitusmaisemissa, ja jokaisen mäen jälkeen on vielä mutka, Lappi kuvaili.

– Tekniikka on lähellä, missä pitääkin olla, mutta kovavauhtista hiihtoa pitää tehdä paljon.

Planican jyrkät latuprofiilit imivät voimat, mutta myös reilusti sekunteja ja minuutteja. Huerta jäi karsinnan ykkösestä Islannin Albert Jonssonista liki seitsemän minuuttia.

– 100 prosenttia raskaampi ei ole riittävä kuvailemaan näitä latuja verrattuna harjoituslatuihini, Huerta kertoi.

Hän harjoittelee muun muassa Varkaudessa ja Jäppilässä.

– Puijolla treenaaminen tuntui hyvältä, mutta ei sielläkään ole vastaavia laskuja kuin täällä Planicassa. Kropan kunto on hyvä, mutta maitohappoon pitää tottua, Huerta vakuutteli.

Rankan urakan jälkeen puhelias kaksikko lähti rentoutumaan kylpylään.

– Jaimella on tänään yhdeksäs hääpäivä, Lappi paljasti.