Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesampumahiihtäjien jytkypaukku hiipui maailmancup-viestin ankkuriosuudella – "Oli unelmapaikka lähteä kisaan"

Suomen miesten joukkue oli päätösosuuden ensimmäisen ammunnan lopussa kiinni jättiyllätyksessä ampumahiihdon maailmancupin viestikisassa Saksassa. Ankkuri Otto Invenius ampui perjantaina Ruhpoldingissa makuulta viimeiset neljä laukaustaan ohi, ja Suomen viides sija vaihtui maalissa kahdeksanteen.

Nelikko Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo, Jaakko Ranta ja Invenius hävisi 4x7,5 kilometrin kilpailun voittaneelle Norjalle kaksi minuuttia ja 21 sekuntia. Toinen oli Saksa ja kolmas Ranska.

Nuorten MM-hopeaa viime vuonna ottanut Invenius pääsi Ruhpoldingissa viestinelikon ankkurina ladulle tilanteesta, joka oli 22-vuotiaalle lupaukselle haasteellinen ja kiehtova: Suomi oli viimeisessä vaihdossa kilpailussa neljäntenä runsaan minuutin johtanutta Saksaa jäljessä.

Invenius säännösteli ensimmäisellä hiihtolenkillä voimiaan ja tuli ensimmäiseen ammuntaan makuupaikalle viidentenä. Ero kärkeen oli kasvanut puoleentoista minuuttiin.

Neljä ensimmäistä laukausta peräjälkeen Invenius ampui tauluun joutuisasti, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Viimeinen laukaus sujahti ohi, ja käyttöön tulivat varapatruunat.

Invenius kadotti ampumarytminsä, ja kaikki kolme varapatruunaa suuntautuivat ohi taulun. Hiihdettävää tuli yksi sakkokierros.

– Varapatruunat olivat vaikeita. Ei ole kivaa olla (joukkueen) heikoin lenkki, mutta pojat vetivät hienosti, virheitään harmitellut Invenius jakoi Ylen haastattelussa kehuja joukkuetovereilleen.

– Minulla oli unelmapaikka lähteä kisaan, hän alleviivasi.

Ampumapaikoilla yhteensä kuusi varapatruunaa käyttänyt Suomi jäi kisassa kuudenneksi yltäneestä, ilman sakkoja ampuneesta Ukrainasta runsaat 14 sekuntia ja nelosesta Ruotsista reilut puoli minuuttia.

Varamiehenä kisaladulle

Pohjois-Savosta Leppävirralta lähtöisin oleva, Soisalon Ampumahiihtäjiä edustava Invenius ryhdistäytyi loppuosuudellaan. Hän hiihti järkevästi, ja kun pystyammuntaa rasitti enää kahden varapatruunan käyttö, sakkokierroksia ei enää tarvinnut sivakoida.

Oli ikävää ironiaa, että Inveniuksen sakkorinki tuli juuri makuupaikalta.

– Makuuammuntaan minulla on ollut luottoa, Invenius sanoi.

Hänelle aukesi tilaisuus kilpailla Ruhpoldingin maailmancupissa, kun keskiviikkoiselle normaalimatkalle alun perin valittu Arttu Heikkinen sairastui. Invenius korvasi viime vuonna alle 19-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittaneen Heikkisen ja sijoittui 20 kilometrin kilpailussa kolmella sakolla 75:nneksi.

– Olen mennyt eteenpäin, mutta paljon on työtä tekemättä, Invenius myönsi.

Hiidensalo vaihtoi puolivälissä toisena

Suomi oli viestin puolivälissä toisessa vaihdossa Ranskan jälkeen toisena. Tuolloin Hiidensalo lähetti matkaan Rannan.

– Käskin (Rannan) vain nauttia kilpailemisesta. Ammunta sujui rennosti mutta varmasti, Rannan tavoin Suomen kvartetista nollat ampunut Hiidensalo kertoi.

Tämän kauden maailmancup-viesteissä parhaimmillaan viidenneksi ja kuudenneksi sijoittuneesta Suomen joukkueesta puuttui sairastelun takia viime vuosien ykköstykki Tero Seppälä. Perjantain kahdeksannesta sijasta Suomen joukkueelle herui palkintorahaa 500 euroa per kilpailija.

Hiidensalon maailmancup Ruhpoldingissa jatkuu vielä sunnuntaina yhteislähtökisassa, johon hän suomalaisista ainoana cupin kokonaiskilpailun sijoituksensa perusteella pääsee.