Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi otti vaivoin salibandyn MM-pronssia – Päävalmentaja Nykky: "Ihan ok, että pysyimme mitalikannassa, mutta minulle tämä ei maistu"

Suomen salibandymiesten MM-urakka päättyi Zürichissä 5–3-voittoon Sveitsistä ja pronssimitaleihin. Sveitsi pani Suomen etenkin ottelun toisessa ja kolmannessa erässä todella ahtaalle.

Suomi siirtyi toisen erän alussa jo 4–0-johtoon, mutta Sveitsi tuli kolmannessa erässä ansaitusti jo maalin päähän.

– Toisessa erässä nukuimme, olimme ihan köysissä ja annoimme pallonhallinnan täysin vastustajalle. Siihen osaltaan vaikutti se, että saimme aika helpon alun ja siinä helposti maaleja, Suomen päävalmentaja Petteri Nykky sanoi.

Nykyn ilme oli totinen pronssipelin voitosta huolimatta. Lauantain välierätappio Ruotsille kaiversi selvästi mieltä. Nykyn nykyinen päävalmentajapesti päättyy, ja maajoukkue siirtyy Esa Jussilan komentoon.

– Ihan ok, että pysyimme mitalikannassa, mutta minulle tämä ei maistu. Tavoitteet olivat ihan muut, Nykky sanoi pronssista.

Nykky on valmentanut Suomea vuodet 2004–2010 ja 2017–2022. Hänen komennossaan Suomi on voittanut kolme miesten maailmanmestaruutta. Kaksi edellistä MM-turnausta on päättynyt ilman Suomen kultajuhlia, sillä vuosi sitten joukkue oli kotikisoissaan toinen ja nyt Sveitsissä kolmas.

Nykyn mukaan olo ei ole haikea, vaikka pitkä projekti tuli päätökseensä Sveitsin MM-kisoissa.

– Siihen on ollut aikaa valmistautua aika pitkään. Se ei ole se juttu.

"Kaadutaan sitten vaikka saappaat jalassa"

Äänekkään kotiyleisönsä edessä ja rumpujen paukkuessa Sveitsi aloitti pronssipelin hyvin, mutta Oskari Fälden pelasi Suomen maalilla varmasti. Suomi kesti Sveitsin vahvan alun ja karkasi ensimmäisessä erässä 3–0-johtoon.

Avauserässä tehokkaasti maalipaikkansa hyödyntäneen Suomen ensimmäinen osuma nähtiin runsaan viiden minuutin pelaamisen jälkeen, kun Justus Kainulaisen napakka rangaistuslaukaus yllätti Sveitsin maalivahdin Patrick Ederin. Mikko Leikkanen viimeisteli Suomen toisen maalin hienon syöttökuvion päätteeksi, ja Miko Kailiala vei Nykyn ryhmän kolmen osuman karkumatkalle.

Nico Salo laukoi heti toisen erän alkuun 4–0-maalin. Sveitsi otti toisen erän edetessä otteen pelistä ja aiheutti juoksuvoimallaan Suomelle vaikeuksia. Jan Bürki ja ylivoimalla Patrick Mendelin laukoivat Sveitsille maalin mieheen toisessa erässä.

Kolmannessa erässä Sveitsi tuli kotiyleisönsä riemuksi maalin päähän Jan Nicolas Zauggin osumalla. Sami Johanssonin lopussa tyhjiin tekemä maali päästi Suomen piinasta.

– Viimeiseen erään puhuimme, että tämä on minun (valmennuspestini) ja turnauksemme viimeinen erä, eli ei me ainakaan tönkköjaloin tätä pelata. Kaadutaan sitten vaikka saappaat jalassa, jos kaadutaan, mutta yritetään edes antaa vastus. Onneksi meni näin, Nykky sanoi.

Nykky ei halunnut sen kummemmin spekuloida, oliko Sveitsi-peli hänelle koko uran viimeinen ottelu maajoukkueluotsina.

"Pelkällä taistelulla ja tahdonvoimalla"

Suomi oli edellisen kerran jäänyt miesten MM-finaalien ulkopuolelle vuonna 2004. Miesten MM-mitaleilla Suomi on ollut aina, joten se sarja ei katkennut. Suomen saldona on neljä kultaa, seitsemän hopeaa ja kolme pronssia.

Osalla pelaajista ilme oli pronssipelin jälkeen hymyilevä.

– Totta kai maistuu lopettaa voittoon. Hieno jengi on kasassa, vaikkemme saaneet, mitä halusimme, kokenut Nico Salo sanoi.

Keskushyökkääjä Salo myönsi Sveitsin panneen Suomen ahtaalle.

– Olimme taktisesti ja pallollisesti tosi huonoja tänään. Pelkällä taistelulla ja tahdonvoimalla, Salo tiivisti, miten voitto tuli.

Salon mukaan motivaatio pronssipeliin löytyi "yllättävän luonnostaan".

– Ei jääty märehtimään huoneisiimme. Heti näki äijien katseista, että vielä mennään kerran ja pannaan kaikki likoon. Toki sen huomasi pallollisessa pelaamisessa, ettei lataus ollut ihan sitä, mitä kovimmissa otteluissa pitäisi.

Kulta meni Ruotsiin

MM-turnauksen finaalissa Ruotsi murskasi Tshekin maalein 9–3 ja nappasi kultamitalit itselleen. Ruotsi karkasi jo avauserässä 4–0-johtoon.

Tshekki kavensi avauserän lopussa, mutta toisessa ja kolmannessa erässä Ruotsi meni menojaan. Ruotsi teki toisessa erässä kaksi ja päätöserässä kolme maalia. Tshekki teki kolmannen erän loppupuolella kaksi kavennusosumaa pelatessaan ilman maalivahtia, mutta ne jäivät laihaksi lohduksi.

Miesten maailmanmestaruuksista on pelattu 14 kertaa, ja Ruotsille ykkössija on jo kymmenes. Suomi on voittanut neljä mestaruutta.

Ruotsille mestaruus on toinen peräkkäinen, sillä maa kukisti vuosi sitten loppuottelussa kotikisojaan pelanneen Suomen.

Tshekki oli edellisen kerran MM-hopealla vuonna 2004, jolloin turnaus järjestettiin tämän vuoden tavoin Sveitsissä. Sen jälkeen MM-finaali pelattiin kahdeksan kertaa peräkkäin Ruotsin ja Suomen välisenä.