Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastonmuutos koettelee hiihtoharrastusta

Ilmastonmuutos vaikuttaa maastohiihdon harrastukseen koko Suomessa. Leudot talvet vaikeuttavat hiihtoharrastusta varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomessa, mutta myös pohjoissuomalaiset hiihtoseurat järjestävät monia toimintojaan keinolumella.

Janina Mäkinen selvitti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ilmastomuutoksen maastohiihdolle aiheuttamaa riskiä tuoreessa pro gradu -tutkielmassaan. Kyselytutkimus toteutettiin yhteistyössä Hiihtoliiton kanssa.

Seurojen mukaan hiihtourheilun pitäisi varautua ilmastomuutokseen kehittämällä keinolumiolosuhteita entisestään. Tutkimuksen perusteella riskit tunnistetaan koko Suomessa, mutta alueelliset erot ovat selkeät.

– Suurimpia vaikutukset olivat Etelä- ja Länsi-Suomessa. Näillä alueilla muun muassa hiihtopäivien määrän väheneminen, harjoittelu- ja kilpailutapahtumien siirtäminen ja peruminen, harrastuskustannusten kasvu, hiihtoreittien kuntoon liittyvät ongelmat sekä hiihto-olosuhteiden perässä matkustaminen olivat yleisempiä verrattuna Lapin ja Kainuun maakuntiin, Mäkinen kertoi Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Lisenssit vahvistavat muutoksen

Muutos näkyy myös hiihdon harrastusmäärissä. Nuorten lisenssiurheilijoiden määrä on vähentynyt vuosien 2010 ja 2021 välillä 37 prosenttia. Aikuisurheilijoiden määrä pieneni 38 prosenttia.

Hiihtoliiton seuroista noin puolet sijaitsee Etelä- ja Länsi-Suomessa.

– Tämä saattaa osaltaan selittää hiihtourheilun harrastajien määrän vähenemisen, Mäkinen arvioi.

Hiihtomahdollisuuksia pyritään edistämään lumen säilönnän, lumetuksen ja jäähdytettyjen latupohjien avulla. Tarve todettiin Etelä- ja Länsi-Suomessa suurimmaksi, mutta seurojen edustajat myös Lapin ja Kainuun maakunnissa korostivat keinolumiolosuhteiden merkitystä. Pohjoissuomalaiset seurat kertoivat jo turvautuvansa keinolumeen.

Vastaajien mielestä ilmasto lämpeneminen on hiihdon suurimpia uhkia. Yli puolet koki, että myös liikunnassa on ryhdyttävä toimiin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella talvella 2020. Kyselyyn vastasi 82 seurojen edustajaa.