Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iivo Niskanen ohjastaa raveissa kiltisti

Kolminkertainen maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen tavoittelee urheilu-urallaan vain mestaruuksia. Raviharrastuksessaan hän on itselleen ja myös hevosilleen armeliaampi. Raviohjastajan kortin keväällä suorittanut Niskanen on kilpaillut raveissa neljästi. Voitoitta.

– Erittäin huonolla menestyksellä, Niskanen tarkensi naureskellen ravisaavutuksiaan hiihtomaajoukkueen mediatilaisuudessa Helsingissä.

Niskanen ajaa raveissa realistisin odotuksin ja leppoisalla asenteella.

– Ensimmäinen startti jännitti niin, etten hiihtouralla enää saa sellaista jännitystä. Kilpailut tulee silti otettua kiltisti verrattuna siihen, miten itse menee ladulla ja antaa kaikkensa. Ohjastajana en saa samanlaista moodia päälle kuin ladulla. Hiihdossa olen itselleni huomattavasti ankarampi.

Niskasen on helppo hyväksyä, ettei hän aloita ravikisoja huipulta.

– Ammattilaiset ovat siinäkin ammattilaisia. Omat hevoset ovat menestyneet paremmin toisen kuin itseni ajamina, Niskanen tunnusti.

Uudet matkat ja pistelasku

Kesällä Niskanen nähtiin juhannusravien lisäksi Cooperin testissä, ylämäkijuoksussa sekä Vuokatin kesäkilpailussa, jossa mitataan sekä juoksu- että rullahiihtokuntoa. Hiihto- ja juoksuvauhdillaan hän todisti lähtevänsä vieteri kireällä alkavaan MM-kauteen.

– Hiihdin keväällä normaalia pidempään, kun oli hyvä lumitalvi. Eikä kesällä tullut käytyä millään lomalla. Treenasin koko ajan, mutten ohjelmoidusti. Oli vähän vapauksia, mutta tuli silti käytyä treenaamassa, Niskanen vahvisti.

Marraskuussa Rukalta alkavassa maailmancupissa nähdään useita uudistuksia. Maailmancupin kilpailumatkat ovat miehillä ja naisilla yhdenmukaisesti pääasiassa 10 tai 20 kilometriä. Pisin 50 kilometrin matka hiihdetään Holmenkollenilla.

Uusi pistelaskusysteemi suosii tasaisuutta ja kannustaa kiertämään cupia mahdollisimman uutterasti.

– Muutos ohjaa siihen, että pitäisi hiihtää koko ajan kilpaa, Niskanen tiivisti.

– Nyt ykkösen ja nelosen ero on pieni. Samalla rangaistus on aika iso, jos jättää yhden viikonlopun välistä.

Perinteitä ei sovi unohtaa

Niskanen korostaa kunnioittavansa lajin perinteitä. Hän haluaisi hieman rauhoitella Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliiton FIS:n uudistushenkeä.

– Annan arvoa sille, että lajissa ja lajikulttuurissa tietyt asiat säilyvät pyhinä. Omasta lajista pitää olla ylpeä, Niskanen pohti uudistusvimmaa.

– Jos puhutaan maastohiihdosta ja sen uudistamisesta, täytyy miettiä, ovatko kaikki muutokset sittenkään olleet järkeviä.

Niskanen tykkää väliaikalähdöistä ja hallitsee parhaiten perinteisen hiihtotavan. Ei hän silti uudistuksia täysin teilaa.

– Tässä eletään nyt muutosta, ja 30 vuoden kuluttua asioista voidaan ajatella aivan eri tavalla. Onhan yleisurheilussakin miehillä ja naisilla samat matkat.

Ohjelmasta katoaa esimerkiksi Niskasen menestysmatka 15 kilometriä. Se on typistetty kympiksi.

– Ei siitä tule mitään isoja muutoksia voimasuhteisiin, ja omaksun asiat nopeasti. Suurella yleisöllä on enemmän tekemistä, että pysyy kartalla lajivalikoimasta, Niskanen arveli.

Tourille tosissaan

Niskasen päätavoite on Planican MM-kisoissa, mutta hän aikoo osallistua myös uudenvuodenaattona alkavalle Tour de Ski -kiertueelle. Siellä hän hiihtää tosissaan, mutta ennustaa cupin kisoihin myös yllätyksiä.

– Hiihtäjät, joilla on päätähtäin MM-kisoissa, voivat olla joissain maailmancupin kisoissa aika kaukana kärjestä.

Niskasella ei ole tapana leikitellä, kun rinnassa on numerolappu.

– Lähtökohtani on, että pitää menestyä, kun hiihdetään kilpaa, Niskanen vahvisti.

Kovimmalla asenteella hän starttaa Planican MM-kisoissa 5. maaliskuuta 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtöön.

– Se on ehdottomasti kauden pääkilpailu. Sama matka on myös seuraavien olympialaisten ohjelmassa, Niskanen muistutti.

FIS muutti hiljattain MM-viisikymppisen reittiä. Kilpailu oli kaavailtu hiihdettäväksi Italian Tarvisiosta Planicaan, mutta se järjestetään sittenkin pelkästään Planican kisa-alueella. Niskasta muutos ei juuri häiritse.

– Olin toteutuksesta vähän skeptinen. Lähtöpiste olisi ollut sen verran matalalla, että tuohon aikaan vuodesta siellä olisivat purot voineet alkaa solista, Niskanen totesi.

– Nyt reitti vaihtui, joten mennään sillä. Ei se kokonaisuutta muuta, kun palataan perinteiseen malliin.

Kaiken kaikkiaan Niskanen pitää Planican maastoista.

– Planicassa on selväpiirteiset latuprofiilit. Ladut ovat suhteellisen loivapiirteiset, mutta niissä on selkeät työpätkät ja pitkät laskuosuudet, Niskanen arvioi.

– Niiden pitäisi sopia itselleni ihan hyvin.

Hiihtomaajoukkue harjoittelee parhaillaan korkeanpaikan leirillä Italian Val Senalesissa.