Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IIHF:n pääsihteeri viimeisteli naisten MM-jääkiekon "lohkosopan" valmiiksi – Naisleijonat pelaavat B-tasolohkossa

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueelle vaikutti sunnuntai-iltana hetken aikaa aukeavan takaportti seuraavien MM-kilpailujen A-tasolohkoon, mutta Kansainvälisen jääkiekkoliiton suomalainen pääsihteeri Matti Nurminen täsmensi maanantaina STT:lle, millaiset lohkojaot ovat ensi keväänä Kanadassa pelattavissa MM-kilpailuissa.

– Lohkojako määräytyy edellisten kisojen tulosten perusteella, ja päätös asiasta on tehty IIHF:n Councilin (hallitus) kokouksessa elokuussa 2019, kun oli saatu ensimmäiset kokemukset 10 joukkueen kisoista Espoossa, Nurminen kertoi.

Suomi pelaa siis seuraavissa MM-kisoissa B-tasolohkossa.

Sunnuntaina useat tiedotusvälineet nostivat esiin, että Kanadassa kiekkoillaan ensi keväänä maailmanrankingin mukaisissa lohkoissa, ja että IIHF olisi peukaloinut sääntöjään kesken MM-kilpailujen. Maailmanrankingin mukaan Suomi olisi edelleen mukana A-tasolohkossa.

Suomi hävisi Japanille sunnuntaina voittolaukauskilpailun päätteeksi 0–1 ja jäi kaikkien aikojen heikoimpaan alkusarjasijoitukseensa kuudenneksi.

Ottelun jälkeen Suomen pelaajat olivat siinä uskossa, että tie vie B-tasolohkoon. Samaa sanoi maanantaina Naisleijonien GM Tuula Puputti.

– Olemme olleet siinä oletuksessa, missä olemme olleet turnauksen aikana ja viimeiseen peliin lähdettäessä, että sijoitusottelun 5–6 voittaja jatkaa A-lohkossa, Puputti kertoi STT:lle.

Viralliset päätökset vaativat tuplatsekkauksen

IIHF oli tutkinut asiaa jo sunnuntai-iltana.

Pääsihteeri Nurminen avasi epäselvyyttä, joka hetken aikaa oli vallinnut ja saanut kierroksia, kun useat tiedotusvälineet Suomessakin tarttuivat Pohjois-Amerikasta singonneeseen uutisaiheeseen.

– Päätöksen valmisteluvaiheessa oli esillä eri vaihtoehtoja, ja lyhytaikainen epäselvyys asiassa johtui siitä, että meidän piti tuplatsekata aikaisemmat viralliset päätökset, Nurminen avasi.

Hänen mukaansa lohkojako on selkeä. A-tasolohkossa pelaavat Kanada, Yhdysvallat, Tshekki, Sveitsi ja Japani eli Tanskassa sunnuntaina päättyneiden MM-kilpailujen viisi parasta maata. B-tasolohkossa pelaavat Suomi, Ruotsi, Unkari, Saksa ja Ranska, joista viimeksi mainittu nousi pääsarjatasolle. Tanska putosi alemmas, kun se jäi kotikisojensa viimeiseksi.

Kisan ajankohdasta lisätietoa myöhemmin

Suomen jääkiekkoliitto kertoi jo sunnuntai-iltana verkkosivuillaan lohkojaosta, joka oli sama kuin IIHF:n pääsihteeri Nurmisen kertoma.

Sunnuntai-iltana IIHF hämmensi "lohkosoppaa" viestinnällään, kun se julkaisi verkkosivuillaan maailmanrankingin.

Uutisen loppuun oli ujutettu lisätietoa ensi keväänä Kanadassa pelattavista kauden 2022–23 MM-kilpailuista. Lisätietoa kisapaikoista, päivämääristä, lohkoista ja ohjelmasta lupailtiin lähikuukausina, mutta jo maanantaina lisätietoa vaativien asioiden joukosta poistettiin lohkojako. Se julkaistiin myös verkkosivuilla.

Maailmanrankingissa Suomi jatkaa huonosta kisamenestyksestä huolimatta kolmantena maailmanmestari Kanadan ja hopeamitalisti Yhdysvaltojen perässä. Neljänneksi jäänyt Sveitsi hengittää jo Suomen niskaan, ja yllätyspronssimitalisti Tshekki kimposi kuudenneksi. Kisoista poissuljettu Venäjä on viidentenä.