Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkopullassa riitti nieleskeltävää Naisleijonille – Unkari upposi vasta ylitöinä

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kävi lähellä täydellistä katastrofia Tanskassa pelattavissa MM-kilpailuissa. Torstain puolivälieräpettymyksen jatkoksi Suomi konttasi lauantaina kolme erää Unkarin perässä, mutta tokeni 3–2-jatkoaikavoittoon ja piti elossa mahdollisuuden nousta viidenneksi.

Mitalien sävyttämien vuosien jälkeen sijoitusottelut ovat vastakohta sille, mihin Suomi halusi. Unkari oli hankala pakkopulla, mutta nieleminen osoittautui odotettuakin hankalammaksi.

Elisa Holopaisen jatkoaikaosuma takasi sen, että Suomi pelaa vielä sunnuntaina kisojen päätöspäivänä viidennestä sijasta ja paikasta ensi kauden MM-kilpailujen A-tasolohkoon. Vastassa on Japani, joka kukisti Ruotsin maalein 5–4.

– Tärkeä maali minulta. Sillä tuli voitto. En tuntenut paineita, ratkaisija Holopainen tuumi.

Puolustaja Ronja Savolaisen mukaan joukkueen harteilta putosi monta kiloa lastia, kun Tshekille kärsityn jatkoaikatappion jälkeen Suomi onnistui nyt voittamaan Unkarin jatkoajalla.

Miksi tämä oli taas niin vaikeaa?

– Onhan se aina vaikeaa, varsinkin, kun ollut tunteiden kanssa tuollaista vuoristorataa, Savolainen vastasi.

– Voitto kuin voitto. Kyllä helpotti.

Savolainen täsmensi, että vuoristorata liittyi hänen kohdallaan huonoihin peliesityksiin, ei joukkueessa ja joukkueen ympärillä riittäneeseen kuohuntaan.

– Karsealta tuntui. Sydän meni rikki. Tämä on minun työ, ja sydän meni palasiksi. Ne tunteet olivat aika järkyttävät. En toivo, että kukaan tuntisi niin, Savolainen palasi puolivälierätappion jälkeisiin tunnelmiin, joiden jälkeen piti keksiä lataus sijoitusotteluihin.

"Tuntematon vastustaja" rankaisi

Perjantaina muutamat Suomen pelaajat kertoivat Unkarin olevan tuntematon vastustaja eikä yhteisiä kohtaamisia ollut. Muisti on yllättävän lyhyt, tai valikoiva. Kesällä 2019 Naisleijonat saapui MM-hopeaeuforiassa kesäleirille Vierumäelle ja nuiji ohimennen Unkarin 11–1.

Vastustajan saattoi kolme vuotta sitten kuitata olankohautuksella, mutta Frederikshavnin iltapäivässä Unkari piinasi loppuun asti. Tiukka sumppu piti Naisleijonat poissa maalintekopaikoilta, eikä harvoista kunnon laukauksista syntyneisiin irtokiekkoihin ollut riittävää nälkää.

Susanna Tapani raotti tietä helpotukseen avauserän maalillaan. Tapanin tavoin kolme vuotta sitten Vierumäellä rallatelleista Noora Tulus tuplasi lukemat toisessa erässä. Yhtenäinen joukkue olisi tuon jälkeen paketoinut pelin, mutta Juuso Toivolan kuriton leijonalauma päästi Unkarin mukaan.

– Joukkue oli pelissä hyvällä mielellä ja puhalsi perjantaina ulos Tshekki-ottelun pettymyksen, Toivola alleviivasi keskittymisen olleen kohdallaan, vaikka odotetun välierän sijaan lauantain ohjelmassa oli sijoitusottelu.

Regina Metzler kavensi pian Tuluksen täysosuman jälkeen.

Takaiskun jälkeen Naisleijonat hukkasi peräkkäisten jäähyjen myötä otteen lopullisesti. Unkari iski tasaviisikoin tasoituksen, kun Alexandra Huszak yllätti Anni Keisalan. Huszak oli mukana kolmen vuoden takaisessa nöyryytyksessä ja teki tuolloin maansa ainoan maalin.

Kolmannessa erässä Suomi hutiloi jäähyn väärästä vaihdosta, mutta välttyi takaiskulta. Jatkoajalla Holopainen päästi Suomen piinasta ja varmisti turnauksen jatkumisen.

– "Ellu" teki loistavan maalin. Siitä on hyvä jatkaa, päävalmentaja Toivola kertoi.

– Ei ollut helppoa, ja odotimmekin tiukkaa vääntöä. Ei saisi käydä niin, että peli menee näin tiukille. Olimme kuitenkin kärsivällisiä ja maltillisia.