Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelätalo ja Kuusela säästelivät keihäskarsinnassa ja huokuvat mitalikuntoa finaaliin – Keräselle katkera karsiutuminen

Miesten keihäänheiton karsinta yleisurheilun EM-kilpailuissa Münchenissä jäi hämmentävän heikkotasoiseksi. Tulostasoa ei voi laittaa edes vesisateen piikkiin, kun väljähtyneessä aamukarsinnassa sunnuntain finaaliin riitti 77,20.

– Kaikki heittäjät ovat aamu-unisia. En tiedä ketään, joka siitä tykkäisi, Suomen Lassi Etelätalo hauskuutti karsinnan jälkeen.

Etelätalolla oli syytä hymyyn, kun hän raivasi tiensä finaaliin viidensissä arvokilpailuissaan. Hän heitti toisen ryhmän viimeisenä ja tarkkaili tilannetta Münchenin olympiastadionilla. Avauskierroksen rento 79,29 vei finaaliin ja koko karsinnan kolmanneksi.

– Aika samanlainen kuin Kalevan kisojen karsinnassa. Rennolla ja lyhyellä vauhdilla. Teknisesti ihan ok-suoritus. Sain säästeltyä, kun ei tarvinnut tehdä ylimääräistä, Etelätalo jutteli rauhallisesti.

Toni Kuusela heitti aiemmassa ryhmässä ja uskoi jo tuolloin tuloksensa 79,26 riittävän. Hän käytti kaikki kolme heittoaan.

– Kyllä tuo riittää. Keppi menee poikittain. Kun menee kohdalleen, voi nostaa sormen pystyyn.

– Hyvä heittopaikka. Sain heitettyä ekan rauhassa. Tiesin, että menen jatkoon, varmuutta jo karsintaa edeltävänä päivänä uhkunut heittäjä sanoi.

Keränen treenaa pari metriä lisää

Vain Tshekin Jakub Vadlejch (81,81) ja Saksan Julian Weber (80,99) saavuttivat 80 metrin rajan. Kukaan ei yltänyt karsintarajaan 83,50, eikä ensimmäisestä ryhmästä kukaan heittänyt edes 80 metriä.

– Ensimmäisen ryhmän tulokset olivat isolla screenillä, kun kävelimme sisään. Yllätti, ettei kukaan heittänyt 80 metriä, Etelätalo sanoi.

– Ensimmäisen heiton jälkeen taisin olla rankingissa toinen, joten finaalipaikka oli varma. Katsoin sitten vähän, mitä muut tekevät.

Etelätalo ihmetteli sitä, että Weber meni heittämään vielä viimeisen, vaikka finaalipaikka oli varma.

– Kyllä sanoimme, että mikä idiootti lähtee heittämään. Ei hän kuunnellut meitä. Hän halusi saada paremman fiiliksen, kun toinen heitto meni läskiksi. En tiedä miksi hän heitti edes toisen.

Toni Keränen kiskaisi 77,01 ja karsiutui ensimmäisenä miehenä. Puuttuvat 19 senttiä eivät kismittäneet kauppatieteiden opiskelijaa vaan se, miten heitto oli hukassa.

– Omasta suorituksesta olen tosi pettynyt. En osannut heittää keihästä. Kroppa oli kyllä hyvä, Keränen sanoi.

Hän karsiutui myös heinäkuussa Eugenen MM-kilpailuissa (78,52), mutta ei suostu ottamaan epäonnistuneista karsinnoista mörköä harteille. Kauden paras on kantanut ennätyslukemiin 82,89, joten suunta on oikea.

– Pitää mennä treenaamaan pari metriä lisää ja päästä sille tasolle, että jatkossa selvittää karsinnat.

Münchenin tunnelma päihittää Hippo-kisat

Etelätalo on heittänyt neljänneksi EM-kilpailuissa 2014 ja MM-kilpailuissa 2019. Hän on selvittänyt karsinnan kaikissa arvokilpailuissaan ja jatkoi Saksassa tehtaan takuutaan. Tokion olympialaisissa hän oli viime vuonna kahdeksas ja Eugenen MM-kilpailuissa heinäkuussa kuudes.

Mitali maistuisi, mutta Etelätalo ei paukuttele henkseleitä pari päivää ennen finaalia.

– Kukaan ennakkosuosikeista ei pudonnut pois. Kuka vain voi heittää 80 metriä, mutta 85 metriin on vähän vähemmän tunkua. Siihen kun saa, on lähellä mitalia.

– Hyvä luotto tuli heitosta. Lisää vain tehoa ja vauhtia.

Etelätalo puhui torstaina, että hän lähtee liikkeelle "kasinelosesta", jonka (84,62) hän heitti elokuun alussa Kalevan kisoissa. Hänen ennätys on kahdeksan vuoden takaa 84,98. Karsinnassa "kasinelosta" ei tarvinnut riuskaista. Finaalissa sellainen voi riittää mitaliin, mutta Etelätalo on valmis uudelle metriluvulle.

– Tämän päivän heiton fiiliksen mukaan se on mahdollista. Tänäänkin olisi ollut paukkuja laittaa paljon pidemmälle. Tietysti tekniikankin pitää onnistua. Oikeasti kun haluaa pitkälle, vauhdin pitää olla kovempi.

Aamukilpailujenkin aikaan tunnelma Münchenin olympiastadionilla on noussut korkealle, etenkin saksalaisten suoritusten aikana. Suomenkin keihäsmiehet viihtyivät. Kuusela on teippaillut itsensä EM-kuntoon ja viihtyy kovassa tunnelmassa ja kilpailussa.

– Pidän puheeni. Aion rokata sunnuntaina ja ottaa mitalin pois. Pöhinä on, että nyt jos ei koskaan ja heitän ennätyksen. Ei olla tuolla kuin Lehtimäellä Hippo-kisoissa, Kuusela murjaisi.