Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palloliiton puheenjohtaja Helmarien kohuvalmentaja Signeulin lähdöstä: "Tämä oli kokonaisvaltainen arviointi"

Suomen Palloliitto tiedotti varhain tiistaiaamuna naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Anna Signeulin lähdöstä. Hänellä oli vuoden loppuun asti kestävä sopimus, mutta tiedotteen mukaan sopimus purettiin yhteistyössä.

Vuodesta 2017 Suomea valmentanut Signeul johdatti Helmarit EM-kilpailuihin, mutta pelit Englannissa sujuivat heikosti. Suomi teki vain yhden maalin, hävisi kaikki ottelunsa ja jäi alkulohkoon. Kisaurakkaa varjosti lisäksi mediakohu, jossa esille nostettiin Signeulin toimintatavat.

Sopimuksen purkamisesta kertoneessa Palloliiton tiedotteessa puheenjohtaja Ari Lahti kiitteli Signeulin tuomaa urheilullista panosta viiden vuoden aikana, mutta Lahti myönsi STT:lle puhelimitse myös jakson vaikeudet.

Tuliko aloite purkamiseen Signeulilta vai Palloliiton hallitukselta?

– Aloite tuli hallitukselta, Lahti vastasi.

Tuliko aloite yhdeltä hallituksen jäseneltä vai oliko heti mukana useampia?

– Tämä keskusteltiin yhdessä koko hallituksen kanssa, eikä ollut vain yhtä aloitteentekijää.

Lahden mukaan Signeulin jatkosta keskusteltiin jo siinä vaiheessa, kun Suomi oli vielä mukana EM-kilpailuissa.

– Hallitus oli koolla Tanska-ottelussa. Silloin keskustelimme ensimmäisen kerran ja totesimme, että palaamme asiaan turnauksen jälkeen ja katsotaan kokonaisuus, puheenjohtaja mainitsi kisaurakan toisen pelin.

Edessä MM-karsintojen loppuhuipennus

Päävalmentajaa kritisoitiin muun muassa siitä, että hän käytti liian vähän vaihtopelaajia ja uusien pelaajien oli vaikea nousta maajoukkueeseen.

Myös suurta vaihtuvuutta hänen valmennusryhmässään ihmeteltiin. Valmennusryhmään aiemmin kuulunut Maiju Ruotsalainen arvosteli EM-kilpailujen alla Signeulin johtamistapaa ja väitti, ettei päävalmentaja hyväksynyt hänen äitiyttään.

Lopullinen ratkaisu Signeulin tulevaisuudesta hahmottui kisojen jälkeen. Suomi pelasi viimeisen ottelunsa 16. heinäkuuta Saksaa vastaan. Jatkohaaveet olivat karisseet jo 12. heinäkuuta Tanska-ottelussa.

Painoiko vaakakupissa enemmän huono menestys EM-kilpailuissa vai Signeulin toimintatavoista noussut kohu?

– Tämä oli kokonaisvaltainen arviointi. Ajattelimme myös tulevaisuutta. Meillä on pieni sauma päästä MM-kilpailuihin 2023 ja halusimme saada parhaat mahdolliset edellytykset siihen, että pärjäämme jäljellä olevissa karsintaotteluissa ja mahdollisissa playoff-otteluissa (jatkokarsinnassa), Lahti sanoi.

– Siihen vaikuttivat peliesitykset turnauksessa. Tilastot voi lukea ja nähdä, miten Suomi pärjäsi (EM-kilpailuissa).

– Totta kai Annan tilannetta hankaloitti kohu liittyen esillä olleisiin kommentteihin. Sekin olisi varmasti haitannut työtä. Näin ollen päätimme yhdessä Annan kanssa, että hänet on helpompi vapauttaa tehtävistä.

Suomi kohtaa syyskuussa MM-karsinnoissa Irlannin ja Ruotsin. Alle 17-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja Marko Saloranta toimii noissa Helmarien päävalmentajana ja vastaa peluutuksesta myös mahdollisissa jatkokarsinnoissa loka-marraskuussa. Palloliitto on käynnistänyt päävalmentajan hakuprosessin.

"Itse kullakin on syytä miettiä"

Maksettiinko Signeulille erorahaa?

– Ei maksettu erikseen. Hänellä on sopimus vuoden loppuun. Yleensähän se on tapana, että loppuvuoden palkka maksetaan, Lahti sanoi.

Puheenjohtaja myöntää, että Palloliitto voi ottaa oppia asiasta esimerkiksi avoimuuden ja keskustelun saralla.

– Itse kullakin on syytä miettiä, mitä oppeja on saatu. Palloliittoon kokonaisuutena, työntekijöihin ja johtoon saakka tämä opetti tärkeän nöyryyden. Täytyy olla tarkkana ja kiinnittää entistä tarkemmin huomioita asioihin, ettei pääse jäämään asioita vaivaamaan. Nyt oli jäänyt pitkäksi aikaa asia vaivaamaan, vaikka asia käsiteltiin jo aikanaan.