Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seiväskarsinta voi edellyttää Paavolalta ja Holttiselta ennätyksiä

Suomalaiset seiväshyppääjät Mikko Paavola ja Tommi Holttinen latautuvat ennätysvireeseen ennen Eugenen MM-kisojen seiväskarsintaa. Karsintaraja on 580, mutta molemmat laskevat, että finaalipaikan saa varmasti 575:n ylityksellä. Jopa 565 voi riittää, jos sen selvittää pudotuksitta.

– Minun pitää hypätä uusi ennätys, jos aion loppukilpailuun, Holttinen totesi kuultuaan karsintakilpailun korotukset.

Paavola laski, että jatkopaikka vaatii "neljä rimaa". Eli 565 voisi riittää, mutta vain ylittämällä kaikki korkeudet ensimmäisellä yrityksellä.

Ratkaisevat korotukset tulevat kymmenen sentin välein: 555, 565, 575 ja sen jälkeen tarvittaessa karsintaraja 580.

– Sikäli helppo valmistautua, että on selvät sävelet. On onnistuttava ennätystasolla, jos haluaa finaaliin, Holttinen jatkoi asennoitumisestaan.

Holttinen ylsi loppukilpailun kynnykselle Berliinin 2018 EM-kisoissa, kun hän sijoittui karsinnassa 13:nneksi tuloksella 551. Paavola kilpailee ensi kertaa aikuisten arvokisoissa.

Eroon energiahukasta

Molempien suomalaisten ennätykset ovat viime kesältä. Paavola ylitti 571 ja Holttinen 564. Tänä kesänä Paavola on ylittänyt 565 Kuortaneella sateen takia halliin siirretyssä kilpailussa. Holttinen on ylittänyt 550.

Karsinnassa molempien on oltava parhaimmillaan.

– Jätin Oulun rankingkilpailun väliin, kun jalassa oli pieni iskuvamma. Siinä ei kuitenkaan ollut mitään vakavampaa, eikä se vaikuttanut MM-valmistautumiseen, Paavola kertoi.

– Täällä olen tehnyt yhden hyppyharjoituksen ja se jätti ihan varman fiiliksen.

Karsinnassa Paavola yrittää saada vauhdinjuoksun tikkiin ja karsia suorituksesta tekniikkavirheet.

– Hypyssä on ollut energiahukkaa, joten en ole saanut vauhdista kaikkea irti. Valmistautuminen karsintaan on lähinnä itsensä rauhoittelua ja pienten teknisten asioiden kertaamista, jotta ne muistaa kilpailutilanteessa.

Aina tulee yllätyksiä

Myös Holttinen on hypännyt Oregonissa vain yhdessä harjoituksessa.

– Otin muutaman hypyn täydellä vauhdilla ja niistä jäi hyvä tunne, Holttinen kertoi.

– Viime kilpailuissa minulla on ollut jo mahdollisuus ennätykseen, mutta omissa ennätyskorkeuksissa hyppy on pienestä kiinni. Mutta ei se paljon vaadi, että ennätys tulee ja uskon siihen.

Molemmat suomalaishyppääjät kertoivat, että henkinen latautuminen on MM-tasolla lähinnä rauhoittumista.

– Näin isossa kilpailussa lataus tulee ihan varmasti itsestään, Holttinen vakuutti.

Paavola seurasi MM-kisoissa naisten kilpailua ja totesi sen lajin luonteen mukaiseksi.

– Taas näki, että seiväskarsinta voi olla aika arvaamaton, Paavola huomautti.

Naisten karsinnassa tuli yllättäviä karsintoja, mutta myös tulostaso yllätti, kun neljä hyppääjää selviytyi jatkoon 435:n ylityksellä.

– Miesten karsinnassa en kuitenkaan usko, että ihan aloituskorkeuden ylityksellä voisi päästä jatkoon. Mutta arvokisoissa tulee aina yllätyksiä, Paavola muistutti.