Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tenniskuningas Nadalin valtakausi jatkuu – rikkoi taas liudan ennätyksiä

115 ottelua, 112 voittoa ja 14 mestaruutta.

Rafael Nadal on ollut Pariisin massakenttien päällikkö jo 17 vuoden ajan. Hänestä tuli 36-vuotiaana kautta aikojen vanhin Ranskan avoimen mestaruusturnauksen kaksinpelin miesvoittaja, kun sunnuntain loppuottelussa espanjalainen kaatoi maailmanlistan kahdeksantena majailevan Casper Ruudin erälukemin 6–3, 6–3, 6–0.

– Oli ilo pelata Casperia vastaan. Odotan innolla, mitä hän vielä saavuttaa urallaan, Nadal sanoi kenttähaastattelussa.

Maailmanlistan vitonen Nadal oli ATP:n järjestelmän perusteella sijoitettu Pariisissa viidenneksi. Samaa systeemiä käytetään kaikissa grand slam -turnauksissa Wimbledonia lukuun ottamatta.

Näin 22-kertainen grand slam -mestari kohtasi ja päihitti maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin jo puolivälierävaiheessa. Serbin ohella espanjalaislegenda voitti kolme muutakin maailmanlistan kymmenen parhaan joukossa olevaa pelaajaa.

Nadalin matala sijoittaminen herätti paljon keskustelua, mutta viime aikoina massakuninkaan kruunu on saanut säröjä. Kun 19-vuotias maanmies Carlos Alcaraz kukisti Nadalin Madridissa kuukausi sitten, moni kiiruhti innostumaan mahdollisesta vallanvaihdosta. Myös viikkoa myöhemmin Roomassa tie nousi pystyyn alkukierroksilla.

Pariisissa Nadal kuitenkin näytti suuruutensa, ja muut joutuvat jälleen kerran odottamaan vuoden, jotta pääsevät haastamaan hallitsijan. Paitsi, jos tämä lopettaa uransa ennen sitä.

– Kaikki, mitä olen saavuttanut, on läheisteni ansiota. Ilman heitä olisin lopettanut jo vuosia sitten, Nadal kertoi.

– En tiedä vielä, mitä tulevan pitää, mutta aion jatkaa taistelua.

"En ollut ensimmäinen uhri"

Nadalilla diagnosoitiin vuonna 2005 krooninen jalkavamma, johon ei ole parannuskeinoa. Mitä pidemmälle ura on edennyt, sitä enemmän hän on tarvinnut lääkärin tukea – nyt Pariisissakin päivittäin.

Espanjalainen osoitti hurjaa taistelijansielua, sillä loppuottelua edeltävissä kolmessa koitoksessa hän oli kentällä lähes neljä tuntia ottelua kohden. Finaalissa vastustajasta tehtiin kuitenkin selvää jälkeä.

Avauserä meni ilman suurempia käänteitä Nadalin nimiin lukemin 6–3. Norjan Ruud siirtyi toisessa erässä syötönmurron jälkeen 3–1-johtoon, mutta Nadal kampesi viidellä perättäisellä pelillä itsensä rinnalle ja ohi.

Ottelu kesti lopulta vain kaksi tuntia ja 20 minuuttia, minkä jälkeen ranskalaisyleisön suosikki pääsi tuttuun tapaan liimaamaan huulensa mestaruuspokaaliin täpötäydellä Philippe Chatrier -stadionilla.

23-vuotias Ruud, jolle ei jäänyt juuri mitään mahdollisuuksia, myönsi vastuksen olleen liian kova.

– Onnittelut Rafalle. Näin nyt itsekin, millaista on pelata häntä vastaan finaalissa. Se ei ole helppoa, mutta en ollut ensimmäinen uhri, Ruud sanoi.

Matkallaan finaaliin norjalainen päihitti Emil Ruusuvuoren turnauksen toisella kierroksella.

Kauden kolmas grand slam -kilpailu Wimbledon pelataan Lontoon nurmikentillä 27. kesäkuuta–10. heinäkuuta.