Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Soramies valmis hiekoittamaan Tshekin haaveet MM-välierästä – kisapaikka oli mukava yllätys saksalaissuomalaiselle laitahyökkääjälle

Jääkiekon MM-kisat ovat monen pelaajan unelma, mutta vain pieni osa yltää arvoturnaukseen. Harva tiesi saksalaissuomalaisen Samuel Soramiehen, joka odottamatta murtautui Toni Söderholmin päävalmentamaan Saksan MM-miehistöön. Soramiehen hymyn syytä on siksi turha pohtia.

– Kyllä tämä yllätys oli. Olin ensimmäisillä leiriviikoilla mukana ja ajattelin, että se on siinä, Soramies heläyttää sujuvalla suomella.

– Tiedän olevani hyvä pelaaja ja pärjään. Ilahduin tietysti, että pääsin joukkueeseen. Kisapaikka oli mukava uutinen, Soramies jatkaa.

Laitahyökkääjänä pelaava kaksoiskansalainen tietää, mikä johdatti Saksan puolivälieriin Tshekkiä vastaan.

– Pelaamme hyvin viisikkona, ja meillä on toimiva systeemi. Puolustamme tehokkaasti, ja ylivoimalla saamme aikaan laukauksia. Mielestäni pelaamme hyvin yksiin joukkueena, Soramies listaa.

Saksa kaapi alkusarjasta Sveitsin kannassa kakkossijan ennen Kanadaa. Alppimaalle se hävisi vasta rankkareilla ja voitti tärkeästi jopa neljä ottelua vain maalin marginaalilla.

– Puolustuspeli ja yhdessä hyökkääminen ovat valttejamme. Toki seuraamme kehitystä ottelusta toiseen voittaaksemme, Soramies taustoittaa.

Vahvat juuret Suomeen

Kuulussa saksalaisessa yliopistokaupungissa Heidelbergissä syntynyt Soramies hurahti jääkiekkoon isänsä ansiosta. Isä oli puolestaan päätynyt Saksaan pappisisänsä työn myötä ja avioitunut. Sittemmin hän selosti Mannheimin radioon jääkiekkoa.

– Isäni vei minut matsiin ja innostuin, Soramies muistelee.

– Isovanhempani palasivat sitten aikanaan Turkin kautta Suomeen. He asuivat Istanbulissa 12 vuotta ja ovat nykyään Keravalla, Soramies kartoittaa.

Muutamia vuosia sitten Soramies tapasi käydä toisessa kotimaassaan säännöllisesti, yleensä kesällä ja joskus jouluisin.

– Isälläni on kolme veljeä, joista kaksi asuu Suomessa ja kolmas Münchenissä. Isä on aina puhunut kanssani suomea. Ja ymmärrän kyllä, mitä sukunimeni tarkoittaa, Soramies selvittää.

Saksan pääsarja DEL:iä ja sen kakkosliigaa tahkonnut 23-vuotias hyökkääjä avaa epäröimättä tähtäimensä.

– Tavoitteeni ovat joukkueen auttamisessa ja johtajan aseman omaksumisessa. NHL on ollut pikkupojasta asti unelma.

Rooli, 26 sekä Laine

Soramies tietää paikkansa muutaman NHL-miehen MM-joukkueessa. Hän on oppimatkalla ja ammentaa siksi kaiken mahdollisen tulevaa varten.

– Minulla on tärkeä rooli nelosketjussa. Pelaamme yksinkertaista peliä ja pyrimme saamaan kiekon pois omalta alueelta vastustajan päätyyn sekä siitä sitten kokeilemaan maalintekoa, Soramies kiteyttää.

Valmennustiimiä kokonaisuudessaan Soramies kehuu estoitta.

– Söderholm on hyvä valmentaja, myös nuoria pelaajia ajatellen. Sain huoltajalta pelipaidan numerolla 26, mutta en tiennytkään Söderholmin pelanneen juuri sillä numerolla. Jännä juttu, Soramies kertoo.

Ainoan maalinsa 9–4-voitossa Italiasta toistaiseksi viimeistellyt hyökkääjä kertaa, että päävastuu vastustajan maalivahdin yllättämisestä on niin sanotuilla nimimiehillä. Söderholmin Saksa on sopivasti roolitettu.

– Me pyrimme keräämään paljon energiaa joukkueelle esimerkiksi taklailemalla kovaa.

Soramies ylsi edustamaan Saksaa jo juniori-ikäisenä, hän koki nuorisomaajoukkueet 16-vuotiaasta lähtien. Toissa kaudella hän maistoi kahden pelin verran menoa miesten A-maajoukkueessa.

– Suomea vastaan olen pelannut kolmesti junioreissa. Niistä kohtaamisista muistan esimerkiksi Patrik Laineen ja Jere Innalan, Soramies huomioi.