Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häkkinen, Salo ja Kovalainen F1-lähetysten asiantuntijoiksi – Häkkinen ja Salo odottavat tarkennuksia F1-sääntöjen tulkintoihin

Muun muassa entiset F1-kuljettajat Mika Häkkinen, Mika Salo ja Heikki Kovalainen ovat formula 1 -sarjan lähetysoikeudet hankkineen Nordic Entertainment Groupin kanavien uudet asiantuntijat. F1-sarja näkyy Suomessa jatkossa Viaplaylla ja V Sportilla.

Kovalaisen ja kaksinkertaisen maailmanmestarin Häkkisen lisäksi F1-televisiolähetysten asiantuntijoita ovat formula W Series -sarjassa ajava Emma Kimiläinen ja jo C Moren F1-lähetyksistä tutut Toni Vilander sekä Ossi Oikarinen. Selostaja on niin ikään aiemmilta F1-kausilta tuttu Niki Juusela, samoin varikkotoimittaja Mervi Kallio. Iiro Harjula on studioisäntä ja lähetysten tuottajana.

F1-kausi alkaa maaliskuussa Bahrainissa. Kilpailuja on yhteensä 23, ja mukana on suomalaiskuski Valtteri Bottas, joka ajaa Alfa Romeolla.

MM-kamppailun rajuus pakottaa tuomariston tiukentamaan otettaan ja selkeyttämään rangaistuskäytäntöjä

Mika Häkkinen ja Mika Salo uskovat, että Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin rytinällä käyty MM-taisto vaikuttaa tuomariston toimintaan ja sääntötulkintoihin. He odottavat sääntöihin selkeyttä ja ennakoitavuutta sekä tiiviimpää yhteyttä tallipäälliköiden välille.

– Asiaa käsitellään varmasti ja säännöt muuttuvat, eivätkä muutokset koske vain Maxia, kisojen tuomaristossa pitkään toiminut Salo arveli tv-kanavan keskiviikkona järjestämässä etätiedotustilaisuudessa.

– En pysty sanomaan asiasta enempää, kun en tiedä, mutta varmasti tulee muutoksia.

Molemmat suomalaisasiantuntijat korostivat pitkän F1-uran kokemuksellaan jokaisen ohitustilanteen ainutkertaisuutta. Häkkinen arveli, että rangaistuksia saatetaan jatkossa määrätä perusteellisemman jälkianalyysin perusteella ja varoi Salon tapaan liittämästä vaarallisia tilanteita vain Verstappenin ajotapaan.

– Pomppasin istuimelta ylös aika montaa kertaa tilanteissa, joissa autot osuivat toisiinsa, enkä varmaan ollut ainoa, Häkkinen palasi viime kauden kiihkeimpiin tilanteisiin, joissa MM-sarjan kärkikaksikko löysi toisensa.

– Kuljettajan näkökulmasta on helppo sanoa, kumpi on syyllinen, mutta kolariin tarvitaan aina kaksi.

Autot vaikuttavat ajotapaan

Ajotapa autourheilun kuninkuusluokassa on kehittynyt sitä mukaa rajummaksi, kun formula 1 -autojen turvallisuus on kehittynyt. Häkkisen mielestä nykykuljettajien kilpailutilanteista ei voi tehdä johtopäätöstä, että toisen ajajan kunnioitus olisi yksiselitteisesti vähentynyt.

– Kunnioitusta on myös tänä päivänä, eikä aikaa voi kääntää taaksepäin, Häkkinen korosti.

Häkkinen on saanut kerrata uransa jälkeen ankaria kaksinkamppailuitaan rajuotteista Michael Schumacheria vastaan. Toisena takavuosien taisteluparina hän mainitsi Ayrton Sennan ja Alain Prostin, jotka ääritilanteissa ahdistivat toisiaan osumiin saakka.

– On monta ajamiseen vaikuttavaa tekijää kuten ego, itseluottamus ja se, millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa ja tätä kokonaispakettia kuljettajan pitäisi miettiä, Häkkinen huomautti.

– Pitää nähdä, että tilanteilla on seuraamuksia.

Kova herrasmieskuljettaja

Tämän päivän kuljettajista Häkkinen nostaa esiin Valtteri Bottaksen esimerkkinä kovaa mutta reilusti toista kunnioittaen ajavasta kuljettajasta.

– Valtteri on supernopea herrasmieskuljettaja, Häkkinen totesi Alfa Romeolla uraansa jatkavasta suomalaisesta.

– Hänellekin tulee kilpailuissa tilanteita, mutta ei yleensä niin, että siinä osat lentävät.

Päättyneellä kaudella Hollannin Max Verstappen voitti Red Bullilla maailmanmestaruuden kahdeksan pisteen erolla Britannian Lewis Hamiltoniin. Bottas sijoittui MM-sarjassa Mercedes-tallitoverinsa jälkeen kolmanneksi.