Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdistetyn suomalaistähden paluu maailmancupiin on testituloksesta kiinni

Yhdistetyn kotimainen ykkösnimi Ilkka Herola tavoittelee yhä pääsyä Saksassa viikonloppuna kisattaviin maailmancupin kisoihin. Tällä kaudella kertaalleen maailmancupin palkintosijalle yltäneen suomalaisen tilanne on kuitenkin auki sairastetun mutta oireettoman koronataudin takia.

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen selvitti maanantaina STT:lle kiharaista tilannetta.

– Kansainvälinen hiihtoliitto FIS edellyttää kisoihin matkustavalta urheilijalta negatiivista koronaviruksen pcr-testitulosta, jotta pääsee kisakuplaan. Ilkka menee huomenna testiin, Kukkonen kertoi STT:lle ääniviestillä.

Sairastettu koronatauti voi asiantuntijoiden mukaan näkyä viikkokausia pcr-testeissä positiivisena tuloksena, joten tällöin Herolan tie maailmancupin kisoihin olisi tukossa.

– Kotimaassa Ilkan karanteeni loppuu, ja hän olisi vapaa matkustamaan, mutta FIS:ltä hän ei saisi kilpailuoikeutta positiivisella tuloksella. Tuntuu oudolta, ettei terve ihminen pääsisi harjoittamaan työtään, Kukkonen kommentoi.

– Odottelemme Ilkan testitulosta. Jos se on edelleen positiivinen, ryhdymme mahdollisesti toimenpiteisiin, Kukkonen kertoi ja sanoi saaneensa asiantuntija-apua Olympiakomitean ylilääkäriltä Maarit Valtoselta.

SM-kisa mahdollinen

Kukkosen mukaan Herola on rokotettu kolme kertaa koronavirusta vastaan. Urheilijan positiivinen koronatestitulos selvisi viime viikolla, kun hän kävi testissä ennen suunniteltua matkustamista Italiaan maailmancupiin. Val di Fiemmen reissu jäi Herolalta väliin ja hän jäi kotikaranteeniin.

Herola on ollut oireeton, ja maanantaina hän vahvisti olevansa kunnossa.

– Oloni on ollut koko ajan normaali, Herola kommentoi STT:lle puhelimitse lyhyesti.

Klingenthalissa kisaavat suomalaisista ainakin Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Perttu Reponen. Jos Herola ei pääse Saksaan maailmancupiin, hän kilpailee Kukkosen mukaan mahdollisesti viikonloppuna Lahdessa SM-kisoissa.

Yhdistetyn maailmancupin ohjelma meni maastohiihdon tavoin uusiksi, sillä Slovenian Planican kisa 21.–23. tammikuuta peruttiin. Ennen olympialaisia on kuitenkin vielä Seefeldin maailmancup 27.–30. tammikuuta.

Suomen mäkihyppääjät jättävät Puolan Zakopanen maailmancupin väliin ja keskittyvät harjoittelemiseen. Hiihtoliiton mukaan Niko Kytösaho harjoittelee Slovenian Planicassa.