Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savolainen kuin raivo härkä SM-molskilla – haussa harjoitusvastustaja ja painirutiinia Saksan Bundesliigasta

Lahden Ahkeran väkevä ja sitkeä painija Arvi Savolainen oli sangen voimallinen Ilmajoen SM-paineissa lauantaina. Illan päätteeksi 97-kiloinen Savolainen otti tiukan takavyön Järvenpään Voimailijoiden Antti Haanpäästä. Ottelu varmisti SM-kullan Savolaiselle.

Savolainen todisti kykynsä SM-matolla jo aiemmin. Hän otti taiten ylivoimaiset pistevoitot IK:n nuorten arvokisamitalistista Toni Metsomäestä ja Kotkan Paini-Miesten Arttu-Petteri Klamista.

Savolainen ei kuitenkaan lähde syksyllä Oslon MM-kisoihin.

– Aikeeni on nyt ottaa ankaraa treeniä. Viikon sisällä menen harjoittelemaan Tanskaan, ja olen avoin mille treenikutsulle tahansa, Tokion olympialaisten jälkeen hetken puhallellut Savolainen kertoi.

Savolainen kertoi toisenkin uutisen. Hän lähtee painimaan Saksan Bundesliigaan. Seura siellä on SV St. Johannis 07, kotikaupunki on Nürnberg.

Samaan saksalaisseuraan matkaa painitöihin myös Lapuan Virkiän ketterä Mikko Peltokangas, joka otti lauantaina upeasti 72-kilon mestaruuden. Kyseessä oli 24-vuotiaan Peltokankaan kolmas aikuisten SM-kulta.

Viisi ottelua, viisi voittoa

– Jos nimeni on Norjan MM-kisoihin kelpuutettavien listalla, niin toki mukaan lähden. Viime ajat olen mennyt tukka putkella. Painitreenien lisäksi olen työskennellyt kouluavustajana, ja olen myös starttaamassa hieronta-alan firmaa, Kuortaneen urheiluhierojakurssilta valmistunut Peltokangas tilitti.

Kolmannen sukupolven painikyky Akseli Yli-Hannuksela päihitti treenikaverinsa ja hyvän ystävänsä Matias Lipastin 77-kiloisten finaalissa. Lipasti ui Yli-Hannukselan nopeaan ja nättiin niskalenkkiin.

– Kenen tahansa muun olisin kernaasti voittanut kuin Lipastin, jonka kanssa treenaan päivittäin, Haemme myös yhdessä treenivastustajia kaikkialta, viime kesänä Ruotsista, Yli-Hannuksela puhui.

Yli-Hannuksela otti ensimmäisen aikuisten SM-kultansa. Ennemmin kuin miesten MM-kisoihin, Yli-Hannuksela lähtisi 23-vuotiaiden mittelöihin.

– Asia ja ikäluokka kerrallaan, Yli-Hannuksela mietiskeli.

Sarkkinen palasi painiin

Painissa on syyskuussa tapahtunut myös molskin ulkopuolella. Lajin kesto-osaaja Pasi Sarkkinen aloitti syyskuun alussa Painiliiton toiminnanjohtajana.

Sarkkinen siirtyi tehtävään Olympiakomiteasta, jossa hän toimi kahdeksan vuotta huippu-urheiluyksikön kamppailu- ja voimailulajien lajiryhmävastaavana.

Aiemmin Sarkkinen on työskennellyt muiden muassa painin päävalmentajana 2001–2004.

– Tähtäimenä on nyt tiukasti ja tosissaan Pariisin olympialaiset 2024. Kolme vuotta on lyhyempi aika kuin miltä se heti tuntuu, Sarkkinen ilmoitti.

Painioppia Sarkkinen on antanut myös kotioloissa. Poika Jonni Sarkkinen voitti nyt 82-kiloisten SM-kultaa ja aiemmin kesällä alle 20-vuotiaiden EM-pronssia Saksan Dortmundissa.