Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Naisleijonat löi Tshekin niukasti MM-puolivälierässä, 16-vuotias Sanni Vanhanen teki voittomaalin – "Hänestä tulee yksi maailman kymmenestä parhaasta pelaajasta"

Ottelun ratkaisi Suomelle Sanni Vanhanen ajassa 35.01. /TIINA PUPUTTI/SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO handout/TIINA PUPUTTI/SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITTO / LEHTIKUVA

Paavali Pastila / STT

Suomi joutui kovaan testiin jääkiekon naisten MM-kisojen puolivälierässä Tshekkiä vastaan, mutta sitkeä Naisleijonien joukkue eteni kuin etenikin jälleen neljän parhaan joukkoon. Suomen voittolukemat merkittiin Calgaryssa niukimmalla mahdollisella tavalla 1–0, ja ratkaisija löytyi yllättävästä suunnasta.

Naisleijonien kuopus, heinäkuussa 16 vuotta täyttänyt Sanni Vanhanen tehtaili uransa ensimmäisen MM-maalin ajassa 35.01, kun hyökkääjä karkasi jäähyaitiosta läpiajoon. Vanhasen viimeistely epäonnistui, mutta takaa-ajoon lähtenyt Tshekin puolustaja ohjasi kiekon lopulta omaan maaliinsa ohi Tshekin maalivahdin Klara Peslarovan.

– Onhan se huikeaa, että 05-syntynyt pelaaja ratkaisee tällaisen pudotuspelin. Jos hän pysyy ehjänä ja kipinä palaa rinnan alla, hänestä tulee yksi maailman kymmenestä parhaasta pelaajasta kymmenen vuoden päästä, Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen hehkutti Discoveryn tv-haastattelussa nuorta suojattiaan.

Suomen maalivahdit Anni Keisala ja Meeri Räisänen olivat jakaneet torjuntavastuun turnauksen aiemmissa peleissä. Puolivälierään valmennuksen valinta oli Keisala, joka piti Suomea paikoin pystyssä ja pysäytti kiekon kaikkiaan 29 kertaa.

– Kyllähän Anni Keisala oli ihan fantastinen maalissa, ja on upeaa nähdä, että meillä on kaksi huippumaalivahtia tällä hetkellä. Kerta kaikkiaan maaginen suoritus. Ennen kaikkea tämä oli joukkueen voitto, Mustonen painotti.

Suomi selvisi alun myllerryksestä

Tshekki vei peliä, ja sen myönsi Mustonenkin. Päävalmentajan mukaan Suomi ei ollut koskaan aiemmin kohdannut yhtä hyvää eurooppalaisvastustajaa.

Valkopunaiset ottivat heti ottelun alussa komennon ja hallitsivat kiekkoa välillä jopa mielin määrin. Ottelun edetessä Suomi pääsi peliin mukaan, ja kolmannessa erässä hallinta kääntyikin jo Naisleijonille.

Suomi ja Tshekki kohtasivat myös kaksi vuotta sitten MM-puolivälierässä, ja tuolloinkin ottelu oli tiukka. Suomi eteni lopulta Espoon mitalipeleihin 3–1-voitolla, mutta nyt joukkueiden välinen ero oli selvästi pienempi.

– Tshekki pelasi loistavaa joukkuepeliä, olimme täysin alakynnessä ensimmäisen erän. Toinen alkoi mennä suurin piirtein tasoihin, ja kolmannessa vaaralliset maalipaikat menivät 4–2 meille, jos satuin laskemaan oikein. Heillä on kolme hyvää viisikkoa tälle tasolle, Mustonen sanoi.

Revanssia hakemaan

Naisleijonat saa maukkaan revanssimahdollisuuden Calgaryn välierässä. Vastaan asettuu kahden vuoden takainen finaalivastus Yhdysvallat, joka murjoi omassa puolivälierässään Japanin 10–2. Amerikkalaiset veivät Espoossa dramaattisten vaiheiden jälkeen MM-kullan suomalaisten nenän edestä voittolaukauksilla.

Välierä pelataan Suomen aikaa maanantai-iltana kello 22 alkaen. Joukkueiden alkulohkokamppailu päättyi Yhdysvaltain 3–0-voittoon.

Muissa puolivälierissä Kanada pieksi Saksan 7–0 ja Sveitsi kukisti Venäjän olympiakomitean joukkueen jatkoajalla 3–2.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka