Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lassi Etelätalo teki keihäskarsinnassa kympin työtä

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo teki täydellistä työtä Tokion olympialaisten keihäskarsinnassa. Etelätalo selvitti keskiviikkoaamuna karsintarajan heti ensimmäisellä yrityksellään, jolla hän sai keihään kesän parhaaseen tulokseensa 84,50.

Etelätalo ylitti karsintarajan tasan metrillä. Tulos on hänen urallaan toiseksi paras ja avasi lupaavat näkymät myös lauantain loppukilpailuun.

Karsinnassa Etelätalon vauhdinjuoksu oli todella leppoisa, mutta tuki piti tällä kertaa liki täydellisesti. Sen ansiosta hän pääsi toden teolla hyödyntämään heittonsa pitkän vetopituuden.

Jos tekniikka kestää myös napakammat vauhdit loppukilpailussa, Etelätalon ennätykseen 84,98 lisätään metrejä eikä senttejä.

– Vauhti oli rento, jotta saisin tekniikan osumaan, ja heitto oli teknisesti hyvä, Etelätalo vahvisti.

– Pystyn lisäämään vauhtia finaalissa ja metrejä voi tulla vielä, jos tekniikka osuu myös parempaan vauhtiin.

Karsintatulos ei yllättänyt Etelätaloa.

– Fysiikan puolesta minulla oli fiilis, että tuommoinen heitto on rahkeissa. Nyt se onnistui vielä ekalla, mikä on kaikin puolin hyvä juttu, Etelätalo totesi.

– On ideaalitilanne, kun raja menee ensimmäisellä, voi pakata kamat ja aloittaa valmistautumien kohti finaalia.

Herkistelyvaiheen rytmitys hallussa

Etelätalo, 33, heittää arvokisoissa kolmatta kertaa ja hän on selvinnyt karsinnasta joka kerta. Hän sijoittui Zürichin 2014 EM-kisoissa neljänneksi, samoin Dohan MM-kisoissa 2019.

Etelätalon nelossijoista on tullut vitsi, jolle hän nauraa itsekin.

– Joo, neljäs sija taas tavoitteena. "Kerää koko sarja!", Etelätalo kannusti itseään.

Etelätalon nelossijat ovat silti kaikkea muuta kuin naurettavia saavutuksia. Hän on heittänyt ja heittää taas arvokisoissa parhaalla tasollaan. Zürichin nelossija heltisi tuloksella 83,16 ja Dohan nelossija tuloksella 82,49 eli molemmilla kerroilla kauden toiseksi parhaalla tuloksella.

– Tätä varten työ on tehty, että oltaisiin arvokisoissa elämän parhaassa kunnossa, Etelätalo taustoitti onnistumisiaan.

– Vahvuuteni on ehkä se, että tunnen kroppani ja osaan suunnitella parin-kolmen viikon valmistautumisen arvokisaan, Etelätalo kertoi.

– Osaan tehdä asiat, jotka sopivat minun kropalle.

Karsinta-avaus kelpaisi finaalissa

Etelätalo onnistui harjoitusleirillä Sagassa ja tunne huippuvireestä vahvistui karsintakilpailun verryttelyssä.

– Oli verkkakentältä asti hyvä fiilis. Kevyet heitot siellä onnistuivat. Tässä stadionilla kahdesta verkkaheitoista toinen onnistui hyvin, minkä jälkeen oli helppo lähteä kisaheittoon, Etelätalo kertoi.

– Tuntuu, että terävyys ja fysiikka ovat nyt kohdillaan. Ja yleensä tekniikkakin osuu, kun kroppa toimii.

Karsinnan ensimmäisen ryhmän tuloksista Etelätalo päätteli, että olympiamitali edellyttää Tokiossa ainakin 85 metrin ylitystä. Sen enempää hän ei ollut loppukilpailua suunnitellut.

– En ole vielä miettinyt. Karsinnan kaltainen aloitus olisi ihan hyvä myös finaalissa. Ei siihen tarvitse tehdä hirveetä muutosta, mutta näkee sitten, miltä tuntuu.

Lauantain loppukilpailu alkaa kello kello 14 Suomen aikaa.