Sammelvuon luotsaamat Venäjän olympiakomitean lentopallomiehet varmistivat paikkansa mitalipeleissä – "Kun vain muistaisi nauttia joka hetkestä"

Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjän olympiakomitean joukkue otti tiistaina ison askeleen kohti unelmaa, kun joukkue varmisti aamulla paikkansa Tokion olympialaisten välierissä. Joukkue kukisti puolivälierissä Kanadan erin 3–0.

– Kaikki tiesivät, että tämän pelin voittamalla pelaamme mitaleista. Olimme erittäin valmiita peliin, vaikka se oli näin aikaisin, Sammelvuo kommentoi Japanissa kello 9 alkanutta ottelua.

Sammelvuon ei tarvitse erityisesti motivoida pelaajiaan, sillä olympiaturnaus on arvostuksessa omassa kastissaan EM- tai MM-kisoihin verrattuna. Sen Sammelvuokin on Tokiossa olonsa aikana saanut kokea.

– Olympialaisten salaisuus on siinä, että kaikki on erilaista kuin oman lajin arvokisoissa. Asuminen, ruokailut, erikoiset treeniajat ja peliajat. Niistä on ihan turha hermostua. Eikä niitä tarvitse hyväksyä, niitä pitää rakastaa, Sammelvuo innostui.

– Tämän isompaa ei ole. Jos me olemme onnekkaita, tämä tapahtuu meille kerran tai kaksi elämässä. Kun vain muistaisi nauttia joka hetkestä, hän korosti.

Tampereen EM-kisoille ei vielä ajatustakaan

Seuratasolla Pietarin Zenitiä valmentava Sammelvuo on luotsannut Venäjän maajoukkuetta kesästä 2019. Saman syksyn EM-kisoissa joukkue karsiutui puolivälierissä tappioon Slovenialle, mutta Tokiossa Venäjä on yksi suosikeista. Ja kantaa niskassaan kovia odotuksia kotimaastaan.

– Todella isot odotukset. Se on ihan normaalia, ja niin sen pitääkin olla, kun joukkueella on mahdollisuus pärjätä, Sammelvuo sanoi.

Olympialaisten jälkeen Sammelvuo tuo joukkueensa Tampereelle EM-kisoihin, jotka ovat edessä jo kuukauden kuluttua. Sammelvuo ei ole ehtinyt uhrata EM-kisoille ajatustakaan.

– Hienoa, että Suomi sai kisat, sillä se on tosi pitkän työn tulos. Toivottavasti siellä kaikki onnistuu, eikä korona pilaa kisoja. Mutta meillä on katse täysin täällä, Suomea vuodet 2013–2019 luotsannut Sammelvuo korosti.

Miesten EM-kisojen alkulohko pelataan Tampereella 1.–8. syyskuuta. Suomen ja Venäjän lisäksi mukana ovat Espanja, Hollanti, Pohjois-Makedonia ja Turkki.

Sammelvuo elää otteluissa mukana

Pelaajaurallaan lähes 300 maaottelua tahkonnut Sammelvuo, 45, elää otteluissa intensiivisesti mukana, kävelee edestakaisin kentän sivurajan tuntumassa ja tsemppaa pelaajiaan. Samaa hän teki jo aloittaessaan valmentajauraansa Suomen peräsimessä vuosina 2013–2019.

– Oma toimintani on intuitiivista, kontrolloitua ja riippuu hetkestä. Valmentajana yritän pysyä myös riittävän rauhallisena. Totta kai tuntee pelin tärkeyden, ja pitää yrittää kontrolloida, mitä joukkueelle sanoo, Sammelvuo kuvasi.

Hän kommunikoi pelaajiensa ja venäläismedian kanssa sujuvasti venäjäksi. Ammattilaisura vei hänet Venäjän lisäksi Italiaan, Ranskaan, Puolaan ja Japaniin, ja Sammelvuo tuli tunnetuksi siitä, että otti kohdemaansa kielen nopeasti haltuun.

Kanadan kaadossa Sammelvuo kehui etenkin joukkueen aloitussyöttöjä ja kärsivällisyyttä toisen erän ratkaisuvaiheissa, kun Venäjä sai erän katki vasta kuudennella eräpallolla luvuissa 30–28. Muut erät se voitti 25–21 ja 25–22.

Ajatus ei karkaa finaaliin

Mitalipeleihin yltämisestä huolimatta Sammelvuo pitää kiinni rutiineista.

– Sama konsepti jatkuu, elämme hetkessä. Nyt palautumaan, vähän nukkumaan ja hoitoihin. Me valmennustiimin kanssa mietimme, miten valmistaudutaan ja rakennetaan treenit seuraavaa ottelua kohti.

Sammelvuon suojatit kohtaavat seuraavaksi hallitsevan olympiavoittajan Brasilian.

– Erot kärkijoukkueiden välillä ovat todella pienet, ja kuka tahansa voi ottaa mitalin. Nyt vain palautumaan ja keskittymään omiin hommiin, Sammelvuo ennakoi.

Olympiaturnauksen välierät pelataan torstaina ja mitalipelit lauantaina.

Mainos: Kaakon Kamarimusiikki Ry

Mainos: Kaakon Kamarimusiikki Ry

Kaakon festivaalilta kohokohtia joka makuun!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka