Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elias Kuosmanen sai olympiamolskilla kovaa koulutusta – "Lentelin kuin leppäkeihäs"

Painija Elias Kuosmanen sai Tokion olympialaisissa karua oppia siitä, millä tasolla raskaan sarjan huiput menevät.

Avausottelussaan Georgian Iakobi Kajaialle selätyksellä hävinnyt Kuosmanen pääsi keräilyeriin, joissa hän hävisi venäläiselle Sergei Semenoville 0–11. Kuosmasen urakka päättyi siihen.

Kuosmanen on vaihtanut tänä vuonna 97-kiloisista raskaaseen sarjaan eli 130-kiloisiin. Hän paini olympialaisissa itseään selvästi painavampia körmyjä vastaan.

– Täällä se tuli aika karulla tavalla vastaan. Ei ole yllätys, että 20 kiloa painavammat jätkät käsittelevät noin, mutta ajattelin, että olisin pystynyt pikkaisen tiukemmin haastamaan, Kuosmanen sanoi urakkansa jälkeen.

Kuosmanen tarvitsee lisää voimaa

Semenov nappasi neljä avauspistettään käsivarsiheitolla. Kuosmanen joutui passiivisuushuomautuksen jälkeen mattoon. Semenov lisäsi karkumatkaansa vyörytyksellä. Toisen jakson alussa vuoden 2018 MM-voittaja päätti ottelun.

– Nyt täytyy hetkeksi jättää kilpailut rauhaan ja keskittyä harjoitteluun. Turha näin kovissa kisoissa on pyöriä raskaassa sarjassa 110-kiloisena, Kuosmanen sanoi ja arveli MM-painien jäävän väliin.

Kuosmanen myönsi rehdisti, että takamatka Kajaian ja Semenovin kaltaisiin raskaan sarjan valioihin on iso.

– Mitalimiehet ovat selvästi eri tasolla, eikä se varmaan jäänyt kenellekään epäselväksi. Vähiten se jäi minulle itselleni.

Kuosmasella riittää työmaata siinä, miten voimaa saadaan lisää.

– Aluksi oli ehkä vähän lapsellista uskoa, että pienempänä voisi pärjätä. Ei tuolla kukaan pärjää tämän kokoisena, en minäkään. Jos haluan tässä sarjassa pärjätä noille, täytyy alkaa näyttää noilta. Ei tällainen kukkakeppi tässä sarjassa pärjää, hän lateli.

Olympiaurakka oli Kuosmaselle kovaa oppia tulevaan.

– Ei jää jälkipolville paljoa kerrottavaa, että olin muutaman minuutin olympialaisissa matolla ja lentelin kuin leppäkeihäs. Unohdetaan nämä ja mennään eteenpäin.

Kipeä kyynärpää ei vaikuttanut painimiseen

Kuosmanen loukkasi avausottelussaan kyynärpäätään.

– Käsi on huono. Kova kipulääkitys on päällä, ja se pitää nyt tutkia. Oli sen verran adrenaliinia, eikä tullut tilanteita, joissa se olisi päässyt vääntymään, joten käsi ei vaikuttanut otteluun mitenkään.

Kuosmanen ei jää lepäämään laakereilleen.

– Menen jo huomenna kisakylään salille tekemään jalkoja. Kyllä se voiman treenaaminen lähtee saman tien. On tässä sulattelemista, mutta en minä lomaa tai lepoa tarvitse.

Hän havainnollisti, miltä tuntuu painia itseään vahvempia ja isompia huippuja vastaan.

– Tulevat hirveällä pommilla ylävartalon päälle. On se saatana, kun siihen tulee 130 kiloa voimakasta lihaa oikealla ajoituksella. Kyllä se tärähtää yläkroppaan aika kovaa. Penkkipunnerrustulokseen täytyy saada 50 kiloa lisää.