Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painija Elias Kuosmanen ei nöyristele isompiaan – Arvi Savolainen ja Kuosmanen ovat lähipäivinä tositoimissa Tokion olympialaisissa

Elias Kuosmanen on Tokion olympialaisissa painijalle melko poikkeuksellisessa tilanteessa. Hänen ei tarvitse hikoilla ja laihduttaa painostaan ylimääräisiä grammoja ennen punnitusta.

– Runsaan aamupalan saan syödä ennen punnitusta. Aiemmin alkoi hirvittää, jos vaaka näytti liikaa. Nyt sitä tuulettaa, jos uusi luku on ylitetty, Kuosmanen kertoi hyväntuulisesti Suomen joukkueen etätiedotustilaisuudessa Tokiossa.

Kuosmanen painii 130-kiloisten sarjassa, kun hän aiemmin väänsi 97-kiloisissa. Vantaalainen kävi pitkään taistelua Arvi Savolaisen kanssa 97 kilon sarjan olympiapaikasta, ja vaaka kääntyi jälkimmäiselle.

Kuosmanen ei murehtinut kohtaloaan, vaan lunasti 130-kiloisten kisapaikan toukokuussa Sofian olympiakarsintaturnauksessa. Temppu oli komea, sillä Kuosmanen oli yli 20 kiloa sarjan raskaimpia kevyempi.

Parissa kuukaudessa paino on noussut viitisen kiloa.

– Paino oli tänään (perjantaina) aamupalan jälkeen 112,5 kiloa. Se kävi kovan voimaharjoittelujakson jälkeen 114–115 kilossa, mutta on nyt tullut pikkaisen alemmas. Se on ihan hyvä juttu, niin ei ole turvotusta päällä.

Haasteit a ja ehkä mahdollisuuksia

Kuosmanen ja Savolainen sanovat valmistautumisensa olympialaisiin sujuneen hyvin. Kuosmaselle raskaaseen sarjaan hyppääminen on tuonut muutoksia esimerkiksi harjoitteluun, sillä voimaa on ollut pakko saada lisää.

– Ainakin treeneissä ja harjoitusotteluissa on tuntunut, etteivät nopeus ja kestävyys ole kadonneet minnekään, vaikka pikkaisen massaa on kerrytetty. Koen, että yksi askeleista on otettu eteenpäin raskaassa sarjassa, Kuosmanen sanoo.

Itseään painavampien kanssa painiminen tuo Kuosmaselle haasteita.

– Haasteiden lista on tietyllä tavalla valitettavan pitkä. Haasteista isoin on, että vastustajat ovat vahvempia. Toinen on, että he ovat niin paljon painavampia, että minulta vaatii tosi paljon energiaa saada heitä liikutettua.

Samalla Kuosmaselle saattaa aueta mahdollisuuksia. Hänen vahvuutensa ovat kestävyydessä ja liikkumisessa.

– Iso lihas syö enemmän happea. Voimatasot saattavat aika äkkiä tasoittua, jos kaverit väsyvät. Uskallan myös väittää olevani nopeampi ja ketterämpi kuin muut sarjassani.

Kuosmanen kertoo, että painonnousu tuntui aluksi esimerkiksi lenkkeillessä.

– Aiemmin kymmenen kilsan lenkin on heittänyt palauttavana vihellellen. Nyt se onkin aika kova rasite jaloille. Samalla on tullut painista tuntemuksia. Kun nyt lähtee hyökkäämään, tuntuu, että on aiempaa enemmän tehoja, Kuosmanen sanoo.

Kaveri tuo tukea ja turvaa

Kuosmanen aloittaa olympiaurakkansa sunnuntaina ja Savolainen maanantaina. Suomalaiskaksikon avausvastustajat eivät ole vielä tiedossa.

– Osallistujalistalla on monta kokenutta ja kovaa kaveria, muttei siellä ole yhtään sellaista, jota en voisi voittaa. Toki jokainen voitto on kovan työn takana. Lähden turnaukseen luottavaisin mielin, Savolainen sanoo.

Myös Kuosmanen uskoo olympiamahdollisuuksiinsa.

– Olen aika lailla haastajan roolissa, mutten anna sille omissa ajatuksissani tilaa. Sunnuntaina Japanissa herää ainakin yksi mies, joka uskoo, että voin mennä pitkälle tässä turnauksessa. Sitten nähdään, onko se niin vai ei.

Olympiadebytantit Savolainen ja Kuosmanen tuntevat toisensa erittäin hyvin. Kaksikko pitääkin hienona asiana, että molemmat pääsivät Tokioon.

– Moni asia on uutta, niin on tuki, jolta kysellä. On se tosi tärkeää, Savolainen tiivistää.