Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Richard Carapaz polki kultaan raastavalla olympiareitillä

Maantiepyöräilyn huippunimiin kuuluva Richard Carapaz toi Ecuadorille maan kautta aikain toisen olympiakullan. Carapaz juhli voittoa Fujin moottoriradalle päättyneessä miesten maantieajossa.

Kun 243 kilometrin mittaisesta kilpailusta oli jäljellä noin 25 kilometriä, Carapaz karkasi Yhdysvaltain Brandon McNultyn kanssa. Kaksikko repi eroa muihin, ja lopulta ecuadorilaistähti pudotti McNultyn kyydistään.

Takana tulleessa ryhmässä oli nimekkäitä ajajia, mutta he eivät saaneet Carapazia kiinni. Hopea ja pronssi ratkaistiin loppukirissä.

Belgian Wout van Aert kukisti kirissä niukasti Ranskan ympäriajon hallitsevan mestarin Tadej Pogacarin, joka sijoittui kolmanneksi. Slovenialainen Pogacar juhli uransa toista Tourin kokonaisvoittoa aiemmin tässä kuussa.

Olympiakulta on Carapazille tähänastisen uran suurin voitto yksipäiväisissä kilpailuissa. Isoissa etappikisoissa hän on juhlinut Italian ympäriajon kokonaisvoittoa vuonna 2019. Espanjan ympäriajon kokonaiskilpailussa hän oli viime vuonna toinen ja Ranskan ympäriajossa tänä vuonna kolmas.

Ecuadorilaisista oli olympiakultaan aiemmin yltänyt vain kilpakävelijä Jefferson Perez, joka oli ykkönen Atlantan vuoden 1996 kisojen 20 kilometrillä.

Teiden varsille saapui katsojia

Olympiamaantieajo oli pedattu Carapazin kaltaisille vahvoille mäkimiehille. Kilpailua ajettiin Fuji-vuoren ympäristössä ja rinteillä. Japanin kuumuudessa poljettua kilpailua voi hyvin verrata suurten ympäriajojen raastavimpiin vuoristoetappeihin.

Yli kuuden tunnin ajamisen jälkeen Carapaz tuli yksinäisessä johdossa maaliin ja takoi voittonsa kunniaksi ohjaustankoaan. Carapaz kukisti pahimmat uhkaajansa 1.07 minuutilla.

Ranskan ympäriajon 2018 voittaneelle Geraint Thomasille lauantai oli suuri pettymys, sillä hän kolaroi ja keskeytti lopulta kilpailun.

Oman sävynsä toivat paikalliskatsojat, joita oli television perusteella teiden reunustoilla runsaasti kisajärjestäjien toiveista huolimatta. Tokion olympialaiset järjestetään koronatilanteen takia tyhjille katsomoille.