Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Topias Laine heitti itselleen ennenaikaisen 20-vuotislahjan: EM-kultaa Tallinnan keihäskilvassa

Suomen Topias Laine heitti ennätyksensä 81,67 yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailujen miesten keihäsfinaalissa ja nappasi Tallinnassa kultamitalin. Maanantaina 20 vuotta täyttävä Laine tuskaili kahdella ensimmäisellä kierroksella noin 75 metrin heitot, mutta räiskäytti kolmannella kilpailun pisimmän kaaren. Neljäs yritys livahti yliastutuksi, eikä tulos parantunut seuraavillakaan kierroksilla.

Suomalaisen aiempi ennätys 81,08 oli kesäkuulta. Hän oli kilpailun ennakkosuosikki, kun jo karsinnassa keihäs lensi 80,67. Finaalissa hän laittoi metrillä paremmaksi ja piti portugalilaisuhkaaja Leandro Ramosin (80,61) takanaan. Ranskan Teura Tupaia otti pronssia tuloksella 78,80.

Teemu Narvi oli finaalin kuudes. Hänen pisin heitto kantoi 75,27 ja vielä kuudennella kierroksella 75,09.

Suomen kolmas edustaja Aleksi Yli-Mannila heitti kolmannellaan 66,84 eikä selviytynyt finaalikierroksille.

Laine kasvatti EM-kilpailujen päätöspäivänä Suomen mitalitilin kolmeen. Helena Leveelahti heitti perjantaina hopeaa naisten kiekossa ja Kiira Väänänen lauantaina pronssia naisten moukarissa.

Urheiluliiton tiedotteen mukaan Laine on ensimmäinen alle 23-vuotiaiden suomalainen keihäänheiton mestari sitten Ari Mannion. Mannio voitti arvokilpailukultaa 12 vuotta sitten.

Helanderin kiri jäi yhtä sijaa vajaaksi

Suomen Eemil Helander jäi niukasti mitalisijojen ulkopuolelle yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa Tallinnassa, kun hän oli neljäs miesten 3 000 metrin estejuoksussa. Hän juoksi finaalissa pitkään joukon hännillä ja aloitti kovan kirin muutama kierros ennen maalia. Helander juoksi ennätyksensä 8.39,75, mutta jäi kolmannesta sijasta 0,58 sekuntia.

– Totta kai olen tyytyväinen. Mutta kun oli EM-kilpailut ja mitali oli noin lähellä, vähän kaivaa, etten pystynyt sitä kolmatta lopussa ohittamaan, Helander harmitteli Urheiluliiton tiedotteessa.

Helander oli alkuerien nopein ajalla 8.46,02. Hänen entinen ennätyksensä oli 8.45,96, joten se parani roimasti sunnuntain finaalissa. Unkarin Istvan Palkovits voitti Euroopan mestaruuden ajalla 8.34,05. Portugalin Etson Barros (8.38,0) otti hopeaa ja Andorran Nahuel Carabana (8.39,17) pronssia.

Helanderia kaiveli se, aloittiko hän kirinsä liian myöhään. Matka ei riittänyt kärkikolmikon saavuttamiseen.

– Siinä tuli pieni ero. Reagoin siihen, mutta ehkä vähän liian myöhään. Tosin lopussa huomasin, että olin aika väsynyt. Toisaalta tuntui, että olisi ollut vauhtia ottaa kiinni, mutta ei sitten aivan, Helander sanoi.

– Etukäteen mietin finaalista, että suunnilleen sama taktiikka kuin alkuerään. Mutta kun finaalissa olivat parhaat mukana, sieltä ei niin helposti päässyt ohittelemaan. Kun kärki irtosi pikkaisen, niillä oli niin kova veto päällä enkä päässyt ihan kantaan.

Pistesijassakin riitti hymyiltävää, vaikka mitalikin oli lähellä.

– En ehkä osannut odottaa ihan noin hyvää sijoitusta, kun olen tässä sarjassa vasta ensimmäistä vuotta, Helander kertoi.

Hyppypaikoilla hyvää ja huonoa

Seiväshyppääjä Saga Andersson sijoittui kuudenneksi yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Suomalainen ylitti naisten seiväsfinaalissa 425, mutta kolme yritystä korkeudesta 435 eivät tuottaneet tulosta. Andersson ylitti avauskorkeuden 400 ensimmäisellä, 415 kolmannella ja 425 toisella yrityksellä.

Tshekin Amalie Svabikova voitti tuloksella 450, Britannian Molly Caudery taivutti 445 ja Ruotsin Lisa Gunnarsson 440.

Suomen korkeushyppääjämiehistä Arttu Mattila ja Daniel Kosonen selvittivät finaalin avauskorkeuden 210, mutta 214 jäi ylittämättä. Kosonen oli yhdeksäs ja Mattila 11:s. Tshekin Jan Stefela voitti tuloksella 220. Ranskan Nathan Ismar ja Italian Manuel Lando jakoivat kakkossijan tuloksella 217.

Valtanen ei odottanut eikä saanut mitään

Aiemmin sunnuntaina Julia Valtanen vastasi Suomen parhaasta sijoituksesta naisten keihäänheitossa. Hän oli kahdeksas, kun pisin kaari kantoi 52,92 metriä. Kolmannella kierroksella syntynyt tulos varmisti pääsyn kolmelle viimeiselle kierrokselle.

Valtanen ei pystynyt parantamaan kilpailun jälkimmäisellä puoliskolla, ja mitalisijat karkasivat usean metrin päähän. Valko-Venäjän Aliaksandra Konshina (59,14) voitti, Turkin Münevver Hanci (57,37) oli toinen ja Ranskan Jona Aigouy (55,82) kolmas.

– En odottanut oikein mitään. Silti toivoin, että olisi voinut mennä paremmin. Nyt heitto ei tuntunut oikein miltään, Valtanen kertoi.

Tekniikka takkusi

Suomen muut edustajat Elina Kinnunen ja Roosa Ylönen eivät päässeet kolmelle viimeiselle kierrokselle. Kinnunen nakkasi parhaallaan 50,18 ja oli kilpailun kymmenes. Ylönen jäi tulokseen 47,71 ja oli finaalin viimeinen, 12:s.

– En vain saanut kilpailussa tekniikkaa toimimaan. Omaan piikkiin tämä menee. Kaikki oli kohdallaan, keli ja tuulet, Ylönen harmitteli.

Kinnusella on mitali alle 18- ja alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista. Tallinnassa käyty kilpailu oli viimeinen nuorten sarjoissa.

– Hyvää kokemusta on nuorten kisoista tullut, mutta nyt kaikki oli tekniikasta kiinni. Loppu oli hätäinen. Siihen kun saan lisää aikaan, sitten lentää, suomalainen lupaili.